Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Chatta med Finansinspektionen

Uppdaterat torsdag 17 juni 2010 kl 14.00
Publicerat torsdag 17 juni 2010 kl 06.10

"Finns det inte någon som helst chans till upprättelse? Vad leder polisanmälan till?"  Jan Green från Finansinspektionen har svarat på frågor om aktiebedrägerier. Läs frågor och svar i chatten här!

moderator:Välkomna till chatten med Jan Green från Finansinspektionen!
Stig Pettersson:Jag har investerat i EWMG. Därefter har beloppet förs över SIP Nordic för att senare komma i Kapital Depå i Danica Pension. Premie är 199500 kr. Är det en säker placering ? Blir orolig med anledning av inslaget. Gäller det detta?
Jan Green:Hej Stig, EWMG:s konkurs ska i sig inte påverka placeringarna. Tänk dock på att de underliggande värdepapperna kan vara riskfyllda och kan såväl öka och minska kraftigt i värde. I samband med investeringarna kan EWMG ha fått en fullmakt att sköta dina placeringar. Om EWMG eller någon anställd hos EWMG har fått en fullmakt att sköta placeringarna kan du återkalla den. Eventuellt kan en ny fullmakt lämnas till någon som framöver ska bevaka placeringarna eller också sköter du själv detta. En bra väg är således att kontakta Danica Pension för att få en sammanställning över ditt engagemang hos dem.
Zdenka Johansso:Jag köpte fond DPPS från Delphi, som försvann,Delphi, gorde om/sålde den till Mickael Olssson. 50000 blir 2000, och nu vet jag inte om de finns. Tack. M:V:H Zdenka
Jan Green:Vad jag kan se så är Delphi Private Placement Sweden AB (DPPS) ett aktiebolag och ingen fond eller fondbolag. Bolagets verksamhet står inte under FI:s tillsyn och FI har därför ingen närmare information om bolaget. Kontakta Bolagsverket, tfn 060-18 40 00, för mer information och bolaget.
Bengt Nordqvist:Hej! Jag gjorde inköp av 400 B-aktier i Företaget Euroland.com AB år 2009 för 5900 kr. Har ännu ej kunnat handla med dessa på börsen. Undrar om ni vet något om företaget. Mvh Bengt Nordqvist
Jan Green:Hej Bengt, Det företag du ställer frågor om står inte under Finansinspektionens tillsyn. Bolaget finns inte noterat vid börs eller marknadsplats. Vi har ingen information om bolaget. Du bör kontakta bolagets styrelse och/eller revisor. Att investera i ett bolag som inte finns noterat men har planer på en notering innebär normalt en hög risk, bland annat eftersom det kan vara mycket svårt att hitta en köpare om man av någon anledning önskar sälja innan en notering eventuellt kommer till stånd.
Jan:Får veckovis erbjudande från advisors, trading managers etc. från vitt skilda länder och det är allt från aktierinvestering till guld, oftast med investeringar från EUR/USD 10000 och uppåt. De flesta hänvisar till hemsidor för information, men hur kan man garanteras att det är seriöst?
Jan Green:Nej, det går inte att garantera att det är seriöst. Det krävs en omfattande undersökning av erbjudandet och bolaget. Börja med att undersöka om bolaget har tillstånd för sin verksamhet. Du hittar adresser till finansinspektioner i hela världen på IOSCO:s webbplats www.iosco.org IOSCO står för International Organization of Securities Commissions. Har bolaget inte tillstånd för verksamheten eller påstår att man inte behöver det så avsluta kontakten med bolaget. Regler för denna typ av verksamhet är likartad över hela världen. Innan du investerar dina pengar så undersök instrumentet som man vill sälja. Efterfråga prospekt, årsredovisningar och kontrollera från externa källor.
JB:De s.k. "Nigeriabreven" som dyker upp i tid och otid där den ena potentaten efter den andre har omkommit och där de söker "next of kind" lurar säkert många i fällan. Helst skulle man vilja svara tillbaka att det är meningslöst att offerera liknande transaktioner via Sverige eftersom det är reglerat och omöjligt att gå i mål med, men rekommenderar ni något speciellt i dessa fall?
Jan Green:Jag kan bara hänvisa till den information som polisen ger avseende s.k. Nigeriabrev. Se Polisens webbplats http://www.polisen.se/Norrbotten/Om-polisen/Sa-arbetar-Polisen/Olika-typer-av-brott/IT-brott/Nigeriabrev/
Johanna:Det talas ingenstans om råd till de redan drabbade. Finns det inte någon som helst chans till upprättelse? Vad leder polisanmälan till? Skall investerade pengar betraktas som definitivt borta? Tack på förhand!
Jan Green:Polisens investeringsbedrägerigrupp kan ge dig mer information om vad som händer med en polisanmälan och hur man arbetar. Det handlar om grov organiserad brottslighet och det är mycket svårt att få tillbaka sina pengar men polisen i olika länder griper fler och fler av dessa bedragare. Senast greps en dansk medborgare i London och dömdes till fängelse. Flera investerare fick tillbaka pengar i det ärendet. Finansinspektionen ger dessa råd på vår webbplats http://www.fi.se/Templates/Page____12538.aspx om du drabbats. Beroende på hur långt du kommit med att göra en investering i något som du misstänker är ett bedrägeri har du olika handlingsmöljigheter: Om du ännu inte gjort någon affär är ännu ingen skada skedd och du kan bara avbryta kontakten. Har du precis skickat iväg en betalning via din bank kan du försöka stoppa den. Kontakta din bank omgående. Anmäl till Polisen Gör en polisanmälan. Det kan du göra oavsett om du hunnit betala in pengar, redan vet att du förlorat pengarna eller endast är utsatt för ett försök till bedrägeri. Ange "Brottskod 0935 Investeringsbedrägeri". Kontakta Polisens utredningsgrupp mot investeringsbedrägerier. Tel: 08-401 99 60. E-post: ibgroup@telia.com.
Göran Hellgren:Vad gör polisen åt detta??
Jan Green:Det är en fråga som polisen kan svara på. Kontakta Polisens utredningsgrupp mot investeringsbedrägerier vid länskriminalpolisen i Stockholm. Tel: 08-401 99 60. E-post: ibgroup@telia.com.
mari:Hej! Jag vill fråga om ett företag som heter World Games Inc. I augusti 2003 investerade vi en del pengar i det företaget. Deras hemsida finns inte tillgänglig längre. Finns det någon möjlighet att få tillbaka de investerade pengarna? Eller få någon information om hur vi ska gå till väga för att stämma dem?
Jan Green:Hej! Det finns uppgifter i olika artiklar som beskriver detta som ett s.k. pyramidspel. Jag råder dig att göra en polisanmälan.
Lars:Vad ska ni göra för att stoppa insideraffärer? Det känns surt att det är så lätt att lura småsparare och tjäna miljoner utan större risk att bli straffad.
Jan Green:Enligt den svenska lagstiftningen är det Ekobrottsmyndigheten, EBM, som utreder insideraffärer.
Torsten Werner:Har Finansinspektionen fått nya direktiv att även ta upp ärenden från enskilda personer?
Jan Green:Nej, Finansinspektionen går inte in i enskilda tvister eller ärenden. Information om sådana ärenden kan användas i vår tillsyn.
Gdurun Waldenst:Har "drabbats" av en norskt företag med filial i Sverige (nu nedlagd). Satsade en hel del pengar som nu tycks försvunna. Till vem kan jag vända mig för att rädda (något av)de pengar jag satsat? Företaget är ombildat med nytt namn och jag har mycket svårt med kontakterna. De kommunicerar bara via hemsida och mail. Jag undrar också om Sverige och Norge samarbetar över gränserna för att kontrollera sådana företag?
Jan Green:Ja, vi samarbetar i vår tillsyn. Jag råder dig att kontakta Finanstilsynet i Oslo på Telefon (sentralbord): 22 93 98 00 och fråga om bolaget.
Kjell Lindberg:Varförs görs så lite för att sätta fast de här skojarna? Om de mot förmodan döms så blir det ett halvårs fängelse och sedan kan den förslagne skojaren skratta hela vägen till skatteparadiset och casha in våra pengar. Jag har förlorat en halv miljon på Svenska Valutagruppen samt Yardbase Finances som bara upphörde med terminstradingen och sedan bara tystnad. Polisanmälan gjord, men jag har inga förhoppningar om något resultat.
Jan Green:Tråkigt att höra att du förlorat så mycket pengar. Det pågår en förundersökning i detta ärende och jag råder dig att kontakta polisens investeringsbedrägerigrupp som arbetar med fallet på Tel: 08-401 99 60.
moderator:Det kommer in många frågor till chatten. Jan Green svarar på frågor ett tag till, välkommen att ställa din fråga!
caroline:Vad omfattar det juridiska ansvaret inom MIFID (är ej sakkunnig)? Vi har vänt oss till en av landets största ekonomiska rådgivare för att få sakkunig hjälp med att sköta vår ekonomi. Protokoll skrivs vid varje möte men inget sägs om skattekonsekvenser coh om det t ex är lämpligt att kvitta en uppkommen vinst mot en större rea-förlust som blev följden av att följa rådgivningen. De ekonomiska konsekvenserna kan ju bli myckets stora om detta inte beaktas vid rådgivningen. Samma rådgivare visade sig också sakna basal kunskap om ett av de större börslistade företagen i Sverige...
Jan Green:Det är en mycket omfattande fråga du ställer och det finns ingen möjlighet att här besvara din fråga. Du kan skicka ett klagomål till oss där du redogör för vad som har hänt. Du kan också kontakta Konsumenternas bank och Finansbyrå.
Firefox:Kan ni komma åt information från polisen också?
Jan Green:Förundersökning sker under sekretess och Finansinspektionen utreder inga brott. Vi är en administrativ myndighet liksom övriga finansinspektioner i världen. Ibland biträder vi åklagare och polis i en förundersökning och då får vi naturligtvis en viss information.
.:För fyra år sedan köpte jag aktier i en av ACTAs husportföljer. Vid avtalets ingående gjordes klart för A:s representant att vi skulle behöva pengarna från samtliga placeringar om 3 år. Inget problem utom i ett avseende: en hedgefond, som också ingick skulle kunna ta några månader att avveckla. För drygt ett år sedan sa jag till om försäljning av samtliga placeringar. Det fungerade med några vanliga aktier (typ Rysslandsfond, PRC-fond osv. Hedgefonden tog en tid men avvecklades inom rimlig tid. Huspapperen/aktierna var det dock helt stopp med. Man hävdar att man måste invänta köpare och att det före oss finns en kö av ACTA-placerare som vill sälja. Detta kan ta flera år ytterligare!! Dessutom är dessa placeringar helt låsta under några månader på grund av att någon överväger att lägga ett bud på en större aktiepost Det handlar om cirka 200 000 numer. Vad göra?
Jan Green:Finansinspektionen kan inte agera i enskilda ärenden. Jag råder dig att kontakta Konsumenternas Bank och Finansbyrå på telefon: 08-24 30 85 i ditt ärende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".