Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Renässans i kristider för schweizerfrancen

Publicerat onsdag 16 juni 2010 kl 09.40
Schweiziska banken Credit Suisse. Foto: Alessandro Della Bella/Scanpix

Den ekonomiska oron i Europa, med skuldkrisen i Grekland och en ifrågasatt euro, har gett den traditionellt säkra schweizerfrancen en renässans.

Många experter tror på en fortsatt stark utveckling för valutan.

– Vi förväntar väl oss att euron generellt sett kommer att fortsätta att försvagas och med det följer också att den fortsätter försvagas mot schweizerfrancen. Trots att schweizerfrancen har en rekordstark nivå gentemot euron så kan man tänka sig att den förstärks ytterligare, säger Anders Eklöf, valutaanalytiker på Swedbank.

Historiskt sett har den schweiziska francen varit en säker placering i tider av oro, liksom guld och oftast dollar.

Landets neutralitet, banksystemet och goda reserver av guld, har gynnat valutans status under årens lopp. Men i och med eurons intåg för mer än tio år sedan, miste schweizerfrancen lite av sin forna glans, och den nya valutan fick delvis övertaget.

Nu har läget i euroländerna, och inte minst då skuldkrisen i Grekland, gjort att läget har svängt igen, liksom en alltmer ifrågasatt euro och en svagare dollar. Detta sammantaget har fått investerare att vända blicken mot den schweiziska valutan igen, säger Anders Eklöf:

– Många ser den som ett alternativ till, framför allt gentemot dollarn, när det gäller att placera säkert, säger han.

Men samtidigt som till exempel stora pensions- och försäkringsbolag, centralbanker och inte minst privatpersoner har gett den gamla guldvalutan ett uppsving, så har den schweiziska centralbanken försökt bromsa den egna valutans frammarsch.

Detta för att undvika för låg inflation, och för att rädda landets exportsektor, som riskerar att hamna i kris om priserna på landets varor blir för höga. Men den senaste tiden har man släppt lite på bromsen och nu väntar många på den schweiziska centralbankens räntemöte i veckan som kan ge en signal om valutans ställning framöver:

– Självklart är marknaden intresserad av att höra vad man har att säga för stunden. Det ser ju lite stabilare ut för Schweiz också, man har givit efter och låtit valutan stärkas en del, så marknaden är nyfiken på om man kan få några nya signaler.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".