Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Klimatsmart mat får märkning

Publicerat tisdag 15 juni 2010 kl 03.00
Grönsaker och mjölk kan få den nya certifieringen. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Från och med idag kan livsmedel som producerats med låga utsläpp av växthusgaser bli klimatmärkta. Först ut att klimatmärkas är vissa svenska växthusgrönsaker och mjölk från utvalda gårdar.

Efter tre års arbete läggs nu ett certifieringssystem för märkningen fram.

– Om vi tittar på de totala utsläppen i världen så kan man räkna med att matkonsumtion - alltså allt vi äter med hela kedjan med transporter och avfallshantering - ligger mellan 25-35 procent av alla utsläpp, säger Christel Cederberg, forskare på SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik, som varit med och tagit fram certifieringen.

– Om vi vill komma till stora utsläppsminskningar som vi faktiskt måste göra för att klara klimatmålen så kan vi inte lämna matkedjan obemärkt, säger Christel Cederberg.

Än så länge är det bara svenska livsmedel som kan bli klimatmärkta. I framtiden ska det vara möjligt även för utländska producenter att ansöka om att bli certifierade.

Efterfrågan bland konsumenterna är stor när det gäller information kring matens klimatpåverkan. Av de tillfrågade i en undersökning gjord av Naturvårdsverket förra året så ansåg 92 procent att en märkning skulle vara bra.

Anna-Maria Gabra i Stockholm är en av dem som vill kunna ta ställning i butiken.

– Absolut. Det skulle jag vilja göra.

Varför det?

– Vi lever ju på denna jord, vi måste ta hand om den. Det är en självklarhet. Men vi tänker så mycket på priset. Frågan är om varan blir dyrare om den är märkt.

Skulle du vara beredd att betala lite mer om den blev dyrare?

– Det skulle jag nog, säger Anna-Maria Gabra.

Regeringen tog 2007 initiativ till att få fram en klimatmärkning för att på det viset sätta press på livsmedelsindustrin att ta klimathänsyn. Till de inledande diskussionerna bjöds bland annat organisationen Krav och LRF:s dotterföretag Svenskt Sigill in. Och det är dessa två som nu är först med att införa klimatreglerna.

För att till exempel tomater ska bli klimatcertifierade så måste växthusen vara väl isolerade och värmas upp med förnybart bränsle.

På de varor av Svensk Sigilll som lever upp till klimatkraven kommer det att vara en liten extra klimatinformation men på de KRAV-märkta varorna kommer det inte bli något särskilt märke, utan klimatkriterierna kommer att ingå i KRAV:s generella standard.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".