Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Världens mat blir dyrare

Publicerat tisdag 15 juni 2010 kl 11.27
Priset på spannmålsprodukter väntas stiga i en snabbare takt än väntat. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Samtidigt som fler människor har råd att äta sig mätta blir maten i världen dyrare. Det visar årets rapport från OECD och FN- organet FAO .Men fortfarande är cirka en miljard människor utanför det dignande bordet.

Att priset på maten höjs beror i huvudsak på att allt fler har råd att efterfråga mer livsmedel, men också att produktionskostnaderna väntas stiga.

– Man räknar nog med att spannmålspriserna kommer att stiga lite mer än vad man har trott tidigare, säger Jordbruksverkets chefsekonom Harald Svensson.

Vad beror det på då?

– Det beror helt enkelt på att efterfrågan ökar i världen ,dels beroende på högre inkomstnivåer generellt sett i världen och det beror i sin tur på ökad befolkning.

– Men sedan finns det ytterligare en aspekt och det är att efterfrågan på biobränsle av olika slag ökar, säger Harald Svensson.

Världens mat blir dyrare av flera skäl. Främst därför att fler människor har råd att köpa mat. Men också för att produktionskostnaderna ökar.

Dem ekonomiska ramarna som styr priset är folkökning, ekonomisk tillväxt och högre oljepriser, enligt OECD och FAO i en rapport som publiceras i Rom idag.

Rapporten lämnar både positiva och negativa aspekter på världens mat enligt Harald Svensson.

– Ja, det är helt beroende på vilken utgångspunkt man ser det. För spannmålsodlarnas del är det helt säkert en positiv sak, men samtidigt så används spannmål som foder åt olika djurslag, till exempelvis mjölkkor och grisar vilket ger bönderna högre kostnader, säger Harald Svensson på Jordbruksverket.

Går det att öka produktionen då för att öka efterfrågan?

– Ja det menar nog de flesta bedömare att det finns ytterligare potential i världen att ta till, säger han.

Sammanfattningsvis, kan man säga något om världens möjlighet att försörja sin befolkning när det gäller de här rapporterna om jordbruksprodukter?

– Det finns fortsatt goda möjligheter att försörja världens befolkning. Men vi måste komma ihåg att det finns ungefär en miljard som svälter i världen och det är nog i huvudsak andra åtgärder som måste till för att rätta till problemen för dem. Svälten beror ju på alldeles för låga inkomster och att de inte har möjlighet att producera sina egna livsmedel, säger Harald Svensson.

Det handlar mer om fördelning?

– Ja och det handlar om, tycker jag för min egen del, om utveckling av demokrati och äganderättsförhållanden i världen.

För svensk del kan det bli tufft för svenska producenter av gris och fjäderfä de kommande åren. Och rapportens slutsatser måste beaktas när jordbrukspolitiken ska utformas framöver, säger Harald Svensson, chefsekonom på Jordbruksverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".