Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stödet för euron lägre än någonsin

Publicerat tisdag 15 juni 2010 kl 12.54
Stödet är just nu betydligt starkare för 100- kronorssedeln än för eurosedeln. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Enligt en ny undersökning från statistiska centralbyrån har motståndet att införa euron som svensk valuta aldrig varit större. Om det hade varit folkomröstning i maj skulle ca 60 procent röstat nej och 28 procent ja.

På bara sex månader har opinionen svängt dramatiskt i euro-frågan.

Nu är det  en betydande majoritet, 60 procent, som skulle rösta nej till euron om det vore folkomröstning idag. Det visar en opinionsmätning från SCB, statistiska centralbyrån, med drygt 9000 personer.

När samma mätning gjordes för ett halvår sedan var det ca 42 procent som skulle rösta nej till euron.

Bland de politiska partierna är det folkpartiet som driver på mest för att införa euron i Sverige och partiet kräver fortfarande att Sverige bör folkomrösta om euron redan i nästa mandatperiod.

– Folkpartiet kommer att fortsätta argumentera för att det är bra för Sverige att komma in i eurosamarbetet och att det är bra för små och medelstora företag. Det är bra för att Sverige får ett ökat inflytande av att komma med, säger partisekreterare Erik Ullenhag.

– Sedan är det klart att vi har en lite större uppförsbacke när vi har opinionen men jag tror också politik handlar om att stå upp för vad man står för även när det blåser lite snålt, säger han.

Men om då 60 procent är emot som det visar sig här är det då någon mening att ha en omröstning om man nu vill att det ska bli ett ja?

– Det är klart att förutsättningen för att det ska vara en ny omröstning är att ju också att vi tror att vi kan med oss svenska folket på ett ja till euron. Så vi behöver svänga opinionsläget och opinionen till euron behöver förändras, säger Erik Ullenhag.

EMU-medlemskap och euron tillhör en av frågorna som splittrar den borgerliga alliansen. Centerpartiet har 2003 sagt nej till euron, men vill nu utvärdera för och nackdelar att stå utanför samarbetet. Men partiet vill inte folkomrösta.

– Vi tycker lite olika. Jag tror att centerpartiet är väldigt präglad av att vi var med och sanera statsfinanserna på 90-talet och vi vet hur tuffa beslut man måste ta för att också få en budget i balans, säger centerpartiets Maud Olofsson:.

Hur ska ni komma överens i den här frågan i regeringen?

– Jag tror att steg ett är en analys och sedan är vi tydliga på att om det ska vara en omröstning i det här så måste det vara en blocköverskridande överenskommelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".