Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mager pension för kungafamiljen

Publicerat torsdag 17 juni 2010 kl 07.41

Om apanaget och monarkin skulle skrotas har kungafamiljen med sin privata förmögenhet en god ekonomisk buffert att ta av. Om den inte räcker har de också rätt till försörjningsstöd från socialtjänsten.

Kungafamiljen är medborgare, skattepliktiga och har allmän rösträtt som alla andra svenska medborgare. De har också rätt till försörjningsstöd enligt Socialtjänstlagen om det skulle gå illa.

– Alla som bor i Sverige och har rätt att vara här, har rätt att söka försörjningsstöd. Men först måste man så klart ha uttömt andra möjligheter som att sälja bilar och sommarstugor och ha använt upp sin förmögenhet, säger Eva Hermansson, enhetschef på avdelningen för hemlösa i Stockholm.

Kungafamiljen kommer troligen aldrig att behöva kontakta socialtjänsten eftersom de tillhör den rikare delen av befolkningen. Kungafamiljen hade den sista december 2006 knappt en halv miljard kronor i förmögenhet. Det var senaste gången förmögenhet togs upp i självdeklarationen. I dag kan de vara fattigare eller rikare än så, men vad som är troligt är att medlemmarna i kungafamiljen inte klarar en individuell prövning för att få försörjningsstöd.

Deras pensionstid ser dock inte ut som många andras. Det är bara prins Daniel Westling som får allmän inkomstgrundande pension eftersom han har en sjukpenninggrundande inkomst. Det har inte resten av familjen eftersom apanaget inte räknas som inkomst för utfört arbete. Kungafamiljen har dock rätt till garantipension som är ett grundskydd för dem som haft liten eller ingen arbetsinkomst under livet. Dock får drottning Silvia möjligen mindre än de andra eftersom hon inte bott i Sverige lika länge.

Om det nu blir barn på Haga slott så kommer kronprinsessan Victoria och prins Daniel att få barnbidrag, vare sig de vill det eller inte. Det har alla rätt till och det går inte att avsäga sig den rätten. Troligen har även kungen och drottningen fått barnbidrag för barnen under deras uppväxt.

Föräldrapenning är en rättighet man har som förälder. Det ekonomiskt mest kloka för paret vore att Daniel Westling tog ut alla dagarna. Han har haft en inkomst på 488 000 kronor, vilket skulle ge honom full föräldrapenning, åtminstone om han fortsätter med sin verksamhet med bibehållen inkomst. Victoria har inte haft någon sjukpenninggrundande inkomst, utan bara kapitalinkomster på 969 779 kronor. Hennes föräldrapeng blir bara 180 kronor om dagen, den garanterade miniminivån.

Källa: Försäkringskassan, Socialtjänsten

Läs hela granskningen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".