Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dyrare för BP att ta lån efter press från Obama

Publicerat tisdag 15 juni 2010 kl 16.50
BP har själv angett att kostnaderna för oljeläckan i Mexikanska golfen hittills uppgår till ungefär 1,6 miljarder dollar, motsvarande nästan 13 miljarder kronor. Nu får bolaget sämre kreditbetyg.

Inför det ödesmättade mötet i morgon mellan USA:s president och ledarna för oljebolaget BP har bolaget nu fått sänkt kreditbetyg. Det innebär att BP kommer att få betala mer för ett lån.

Kreditvärderingsföretaget Fitch sänker BP:s kreditbetyg med sex steg från AA till BBB, med hänvisning till effekterna av oljekatastrofen i Mexikanska golfen.

Fitch skriver på sin hemsida rakt ut vad det handlar om: "huvudskälet till nedgraderingen är den senaste tidens antydningar från den amerikanska regeringen att oljeläckan är betydligt större än vad BP tidigare har uppgett, och det allt hårdare tonfallet från presidenten mot bolaget och krav på bland annat större och mer långtgående säkerheter för att ersätta skadorna."

BP har själv angett att kostnaderna för oljeläckan i Mexikanska golfen hittills uppgår till ungefär 1,6 miljarder dollar, motsvarande nästan 13 miljarder kronor, eller en tredjedels kvartalsvinst.

51 000 skadeanmälningar relaterade till oljeläckan har lämnats in hittills.

Det har talats om att bilda en fond för skadeersättningar dit pengar ska föras över i stället för att dela ut miljardbelopp till aktieägarna i BP. Styrelsen med ordförande Carl-Henrik Svanberg måste ta ställning ganska snart.

Den direkta betydelsen av ett sämre kreditbetyg blir att BP:s lån blir dyrare. Det är ganska enkel matematik: en låntagare med sämre ekonomiska utsikter får betala mer för ett lån, helt enkelt.

Hur mycket sämre kreditvärderingen är nu kan man få svar på om man jämför med Grekland till exempel.

Greklands kreditvärde ändrades i går av ett annat kreditvärderingsinstitut, nämligen Moody´s, med fyra steg till Ba1.

Får man ett sådant betyg har man sjunkit lång ner, ända ner till skräpstatus, eller junk som det heter på engelska.

Därifrån är steget inte långt till konkurs, och då har man svårt att hitta någon som vill låna ut något överhuvud taget, och får man ändå låna blir räntan hög. Men där är inte BP ännu.

Svenska Handelsbanken fick, som ännu en jämförelse, oförändrat kreditbetyg av Fitch igår. Betyget är AA-, i princip samma som BP:s gamla betyg, och banken har stabila utsikter.

Det har inte BP, kortsiktigt i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".