Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oron växer för djupare kris i Spanien

Publicerat tisdag 15 juni 2010 kl 18.00
Krisen i Spanien slår hårdast på arbets- och bostadsmarknaden. Foto: Arturo Rodriguez/Scanpix.

Räntorna på spanska statspapper har stigit, efter rykten om att Spanien kan vara nästa euroland som tvingas be om hjälp för att klara sin statsfinanser. Spanien följs nu noga på finansmarknaderna.  

Spaniens ränteskillnader, spreaden, jämfört med Tyskland är på rekordnivåer enligt ränteanalytikern Elisabeth Koppelman på banken SEB.

– Spanien ligger på de högsta nivåerna som vi har sett. Vi har sett en stadig uppgång sedan det här utvidgade räddningspaketet presenterades den 10 maj, säger Elisabeth Koppelman.

I dag rapporterar nyhetsbyrån Reuters att de har fått betala extra riskpremier för de statsobligationer som man givit ut.

– Ja man får betala mer men samtidigt har man lyckats med aktionen det är väl den positiva nyheten. Sedan får man betala mer för dem.

I går publicerade tyska tidningar uppgifter som spädde på oron om en utökning av Greklandskrisen till det betydligt större euro-landet Spanien.

Ryktena förnekades kategoriskt från EU-håll, samtidigt som Spaniens vice finansminister Carlos Ocana medgav att spanska banker och företag har det svårt med att låna upp pengar på finansmarknaderna.

Få vill alltså låna ut pengar till landets banker och bakom det ligger misstankar som länge grott om att saker och ting i det spanska banksystemet kanske inte är riktigt så solida som man utåt ger sken av.

En bedömare på kapitalmarknaden pekar för Ekonomiekot på en växande undran om varför inte fallande bostadspriser i Spanien de senaste åren och en skyhög arbetslöshet gett större effekter på de på papperet solida storbankerna som exempelvis Santander och BBVA.

Finns det dolda förluster någonstans? Det är det som alla undrar säger bedömaren som också noterar att den stora utlånaren till de spanska bankerna fortfarande till stora delar verkar vara den europeiska centralbanken, ECB.

Sitter de spanska bankerna på säkerheter i till exempel spanska bostäder som kanske inte är så säkra längre, då är försiktigheten att låna ut pengar till den spanska finansindustrin berättigad, menar man.

Värre kan det bli i och med att Spaniens regering nu förbereder kraftiga sparåtgärder. Det kan resultera i ytterligare arbetslöshet och fallande bopriser.

Detta i ett land där hushållen redan i dag, i jämförelse med flera andra euroländer, är rejält skuldsatta enligt en undersökning från Europaparlamentet.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg News i dag så tvingas spanska staten också skära ner ytterligare miljarder i statsbudgeten för att leva upp till sina åtaganden.

Slutsatsen i en ännu inte publicerad rapport från Eu-kommissionen är att landet under nästa år måste skära ner utgifterna med motsvarande ytterligare 1,75 procent av landets BNP.

– Det finns en väldig osäkerhet om vad som händer i den finansiella sektorn, hur bankerna kommer att påverkas av effekten av sämre konjunktur och hur det kommer att påverka fastighetspriserna. Spanien är ett av de länder som har haft största uppgången i fastighetspriser. Även om priserna har fallit så ligger dem ändå kvar på en hög nivå, säger Elisabeth Koppelman på banken SEB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".