Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"BP kommer att få betala för alla skador"

Uppdaterat onsdag 16 juni 2010 kl 04.00
Publicerat tisdag 15 juni 2010 kl 22.00
Obama gick ut hårt mot BP i sitt första tal till nationen. Foto: Alex Brandon/Scanpix.

Klockan två i natt svensk tid höll USA:s president Barack Obama sitt första tal till nationen, från Ovala rummet i Vita huset. Talet dominerades helt av oljekatastrofen i Mexikanska golfen.

Barack Obama upprepade att oljeläckan är USA:s värsta naturkatastrof hittills, och sa att det kommer att ta år att försöka reparera skadorna. Han inledde talet med att redogöra vad regeringen gjort för att stoppa oljeutsläppet.

Obama sa att man inom de närmaste veckorna räknar med 90 procent av oljan ska samlas in och att man senare under sommaren räknar med att BP ska kunna stoppa oljeutsläppet helt och hållet.

– Tvivla inte på att vi kommer att bekämpa utsläppet med allt vi förfogar över så länge som det krävs, sa Obama.

– Och vi kommer att se till att BP betalar för skadorna som deras bolag orsakat, och vi kommer att göra det som är nödvändigt för att hjälpa Golfkusten och dess befolkning att återhämta sig från denna tragedin, sade presidenten.

Obama sade också att han under mötet med BP:s ordförande Carl-Henric Svanberg idag onsdag, kommer att informera honom om att han måste avsätta de resurser som krävs för att kompensera de arbetare och företagare som har lidit skada "på grund av hans företags vårdslöshet", som Obama uttryckte det.

Denna fond kommer inte att kontrolleras av BP utan av en tredje, oberoende part, sade presidenten.

Barack Obama jämförde oljeutsläppet med en epidemi, och varnade för att kampen mot oljan kommer att pågå i månader och till och år. Han uppmanade guvernörerna i de värst drabbade delstaterna att kalla in de 17 000 nationalgardister som presidenten har auktoriserat för att sättas in i oljebekämpningen.

Presidenten redogjorde också för hur myndigheternas kontroll av oljeutvinningen ska bli bättre och reglerna skärpas, men påminde samtidigt om att oljeutvinning alltid är förknippad med risker, och om att den framför allt är en ändlig naturresurs.

Han sade att USA inte har råd att avstå från att minska oljeberoendet och övergå till förnybara, rena energikällor. Kostnaderna för övergången är stora, men de långsiktiga kostnaderna för ekonomin, den nationella säkerheten och miljön är långt större om ingenting görs, sade Obama.

Barack Obama försvarade det halvårslånga moratorium för djuphavsborrning efter olja i amerikanska vatten som han införde efter olyckan i Mexikanska golfen. Det kommer inte att hävas förrän orsakerna bakom olyckan på borrplattformen Deepwater Horizon den 20 april är kända, sade han.

I sitt tal redogjorde han också för att myndigheten som kontrollerar oljeutvinningen och utfärdar tillstånd, Minerals Management Service, kommer att genomgå en ordentlig reformering och får en ny chef, Michael Bromwich, tidigare federal åklagare.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".