Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Europarådet kritiserar tvångsutvisningar

"al-Qaida kan finna mig och döda mig"

Uppdaterat torsdag 17 juni 2010 kl 16.10
Publicerat onsdag 16 juni 2010 kl 06.10
1 av 2
Thomas Hammarberg. Foto: Scanpix.
2 av 2
– Jag kan inte bo i Irak, det spelar ingen roll var jag är, al-Qaida kan finna mig och döda mig, säger Riyad. Arkivfoto: Lars Pehrson/Scanpix.

Europarådet kräver att den svenska regeringen agerar mot de svenska migrationsmyndigheterna efter kritiken från FN:s flyktingkommissariat om att Sverige tvångsutvisar irakier. Men migrationsminister Tobias Billström förstår inte kritiken.

– Jag konstaterar att Sverige har investerat mycket i att bygga upp ett rättssäkert och välfungerande asylsystem som bygger på individuella prövningar så jag har lite svårt att förstå de synpunkterna, säger Tobias Billström.

Gör regeringen ingenting kommer kommissariatets auktoritet i internationella migrationsfrågor att undermineras, säger Thomas Hammarberg Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter.

– När nu europeiska regeringar inklusive den svenska börjat avfärda dom allvarliga varningar som kommer från FN:s flyktingkommissarie så menar jag att det är att ta en väldigt stor risk för enskilda människors liv helt enkelt, men också underminerar FN-systemet när det gäller skydd för flyktingar också i andra delar av världen, säger han.

Riyad är en av de som Thomas Hammarberg anser riskerar sitt liv i Irak. Riyad är kristen assyrier, som arbetat för den amerikanska armén i Irak. Hans bror som jobbade på samma bas kidnappades av islamistiska extremister i hemstaden Mosul i norra Irak, inför en videokamera blev brodern sedan brutalt mördad. DVD:n med mordet spreds som skrämselpropaganda, för att stoppa irakier från att jobba för amerikanerna och för att driva ickemuslimer på flykt från Irak. Riyad fick i förra veckan beskedet att inte har rätt till skydd i Sverige, att han kommer att tvångsutvisas.

Migrationsverket och Migrationsdomstolen ifrågasätter inte att Riyads bror blev mördad för att han jobbat åt amerikanska armén, men myndigheterna tycker inte att Riyad har kunnat bevisa att även han riskerar förföljelse i Irak. Till Ekot säger Riyad att han omöjligt kan återvända, att hoten mot honom är verkliga och att han kan bli dödad oavsett var i Irak han befinner sig.

– Jag kan inte bo i Irak, det spelar ingen roll var jag är, al-Qaida kan finna mig och döda mig.

Varför skulle de döda dig?

– För att jag har jobbat åt amerikanska armén.

Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter säger att Riyads avslag visar på ett tydligt systemfel i asylprocessen.

– Hur skulle den här sökande kunna bevisa mer än han redan gjort att hotet är allvarligt. Det här är ytterligare ett bevis på att det här inte fungerar i praktiken, säger han.

Pascale Warda, före detta Migrationsminister i Irak, som numera jobbar på hjälp- och flyktingorganisationen Hammurabi Foundation känner till Riyads fall. Hon säger på en dålig linje från Bagdad att, som situationen är i Irak idag, kan han inte skyddas någonstans i landet. Hon tycker att Sverige har skyldighet att skydda honom tills läget i Irak förbättrats.

– Jag menar att hans liv är i fara hela tiden. Han behöver skydd av svenska myndigheter, i alla fall tillfälligt till situationen förändrats, säger Pascale Warda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".