Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklart vart de rödgröna styr stegen efter valet

Publicerat onsdag 16 juni 2010 kl 05.53
Det råder osäkerhet om det rödgröna samarbetet efter valet. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Det är osäkert om samarbetet mellan den rödgröna oppositionen består om de skulle förlora valet i höst. När samarbetet inleddes 2007 mellan socialdemokraterna och miljöpartiet var målet att det skulle vara fram till och med 2020, men det var innan vänsterpartiet kom med.

– Skulle det inträffa som jag försöker att undvika, nämligen att vi skulle förlora valet, då är det klart att varje parti kommer att ha sår att slicka, och att man kommer att diskutera både internt i partierna, och mellan partierna, hur ett samarbete ska se ut i fortsättningen. Det är ju fullt naturligt, säger Vänsterpartiets ledare Lars Ohly:

Vänsterpartiledaren Lars Ohly var inte med i det rödgröna samarbetet från start. Då i oktober 2008 lanserade ju socialdemokraterna och miljöpartiet ett rödgrönt samarbete utan vänsterpartiet. Målet för samarbetet var forma en långsiktig gemensam inriktning för politiken för det kommande decenniet, till och med år 2020, alltså inte bara för den kommande mandatperioden.

Då svarade socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin så här frågan om hur hon kunde motivera ett så långsiktigt samarbete som ända fram till år 2020, när så mycket kan hända i politiken:

– Det kan jag därför att den politik vi försöker forma nu ska ha ett förhållningssätt till klimatkrisen, till finanskrisen, till jobbkrisen. Och allt det kommer definitivt att vara under längre tid än två år. En trovärdig politik kring det måste handla om åtminstone ett decennium framåt i tiden. Det är motivet.

Men det långsiktiga samarbetet med bara miljöpartiet omvärderades snabbt, det konstaterade miljöpartiets språkrör Peter Eriksson skrattande i P1-programmet Godmorgon Världen! för ett par veckor sen:

– Det ursprungliga samarbetet gällde ju i själva verket bara i två dagar, för sen kom det ju in ett tredje parti i den där konstellationen, så det visar väl att det inte är så enkelt…

Så här beskriver Mona Sahlin det rödgröna samarbetets framtid idag:

– Det behövs ett långsiktigt samarbete, men jag vill ändå vara noga med att säga att alla saker handlar om från val till val, och väljarnas dom i valen måste ju de partier som förlorar dra slutsatser av.

Men vänsterpartiledaren Lars Ohly vill inte gå in på om det är vänsterpartiet som är orsaken till att det långsiktiga rödgröna samarbetet fram till 2020 nu först ska utvärderas, om de rödgröna inte vinner valet i höst:

– Jag har inga synpunkter på det, det har aldrig varit en förutsättning för Vänsterpartiets samarbete, säger Ohly.

Men tror du inte att det har något med Vänsterpartiet att göra?

– Det tror jag inte. Vi tre partier har gått in för att vinna detta val, och att bilda en gemensam regering. Och i så fall kommer vi även, som en naturlig följd av det, även att gå till val tillsammans 2014, som ett regeringsalternativ. Och det kommer vi förhoppningsvis att lyckas med, säger Lars Ohly.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".