Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Obama anklagas för att utnyttja katastrofen

Uppdaterat onsdag 16 juni 2010 kl 12.53
Publicerat onsdag 16 juni 2010 kl 10.05

President Obama använde en hårdför retorik i sitt nästan tjugo minuter långa tal men om det bättrar på bilden av honom som handlingskraftig ledare är inte säkert.

Oljekatastrofen i Mexikanske golfen har inte bara satt press på BP:s ledning utan också på den amerikanska presidenten.

Kritiken mot ett alltför passivt agerande har stundtals varit hård.

Men om Obamas tal bättrar på hans image återstår att se enligt experter.

– Vi får vänta och se om det här innebär att människor tycker att allt som borde göras nu görs, säger David Pumphrey, från den amerikanska tankesmedjan, Csis.

Republikanerna i kongressen anklagade presidenten för att försöka plocka politiska poänger på katastrofen i ett försök att svänga om USA:s energipolitik i en grönare riktning.

– President Obama bör inte utnyttja krisen för att påtvinga kämpande familjer och småföretagare en jobb-dödande energiskatt, sade den republikanska ledaren i representanthuset, John Boehner, innan presidentens tal.

BP:s kommentar till Obamas tal var ett kortfattat uttalande:

"Vi delar presidentens mål att stänga oljekällan så snart som möjligt, städa upp oljan och lindra effekterna för människor och miljö vid Golfkusten. Vi ser fram emot att träffa president Obama i morgon för konstruktiva diskussioner om hur dessa gemensamma mål bäst kan uppnås".

I uttalandet nämndes inte den oberoende kompensationsfond som USA kräver att BP upprättar.

Det amerikanska medierna gav talet ett svalt mottagande. Utan detaljer och utan en tydlig vision, var det allmänna omdömet.

Tv-kanalen MSNBC:s kommentatorer sågade anförandet:

– Det var ett utmärkt tal om man hade befunnit sig på en annan planet i 57 dagar, sade nyhetsankaret Keith Olbermann.

– Inget specifikt alls sades.

The New York Times menar att Obama och hans medarbetare nu måste leverera, med mer energi och hängivenhet än de hittills visat:

"Vi vet att folk längtar efter att känna tillförsikt. Men vi är inte säkra på att amerikanerna fick det av ett tal som innehöll få detaljer och undvek självkritik."

Brittiska The Financial Times lät sig inte heller imponeras.

"Talet förändrar inte det politiska klimatet och för inte in något nytt. Och Obama levde inte upp till förväntningarna på ett Reagan-liknande framträdande från Ovala kontoret", konstaterar tidningen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".