Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mötet mellan Obama och Svanberg

"Det här kan vara början till slutet för Svanberg"

Publicerat onsdag 16 juni 2010 kl 12.42

Att en amerikansk president läxar upp en utländskt bolags styrelseordförande är historiskt säger Sveriges Radios ekonomikorrespondent Staffan Sonning i en analys av det kommande mötet mellan Carl-Henric Svanberg och Barack Obama.

När BP:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg och USA:s president Barack Obama möts i eftermiddag är det inte bara Svanbergs karriär som står på spel.

Mötet handlar lika mycket om att president Obama ska få en chans att visa sig handlingskraftig.

Katastrofen i Mexikanska golfen har utvecklats till en mardröm för Obama som från början valde att hålla låg profil.

Taktiken ledde till hård kritik mot Vita huset från både demokrater och republikaner. Obama bytte snabbt strategi och har sedan dess bombarderat Svanberg och BP med krav och anklagelser.

Sveriges Radios ekonomikorrespondent Staffan Sonning kallar mötet mellan Svanberg och Obama historiskt.

Vad kan man vänta sig av mötet mellan Obama och Svanberg?

– För det första saknar det här, såvitt jag vet, motstycke. Att USA:s president kallar till sig styrelseordföranden för ett utländskt bolag för att läxa upp honom. Vad utgången blir är svårt att säga. Obama kommer att kräva att BP lägger upp en fond på motsvarande hundratals miljarder kronor för att garantera ersättning till de drabbade. Han kommer med all sannolikhet också att kräva att BP skrotar all utdelning till aktieägarna eftersom han tycker att det är utmanande att folk ska tjäna pengar på aktier samtidigt som det här pågår. Han kommer naturligtvis också att kräva ännu starkar insatser för att få stopp på det här och troligen understryka att varenda cent som det här kostar ska betalas av BP, säger Staffan Sonning.

Kan BP leva upp till Obamas krav?

– Ja, om de vill. Det är ett av världens rikaste bolag. Hittills har det kostat drygt 10 miljarder kronor och bara vinsten i fjol motsvarade 120 miljarder kronor.

Kommer BP att gå med på att inte betala ut några pengar till aktieägarna?

– Det skulle vara väldigt utmanande gentemot ägarna. De diskuterar det, såvitt jag vet, men det går inte att svara på. Det skulle mest vara en symbolhandling. Den stora smällen har redan kommit, värdet på BP-aktien har i stort sett halverats sedan det här hände. Jämfört med det är utdelningen bara kaffepengar.

Vad händer med Carl-Henric Svanberg?

– Det finns en uppenbar risk för att det här är början till slutet för Carl-Henric Svanberg. Som styrelseordförande har han två huvuduppgifter. Det ena är att vara aktieägarnas representant, det har uppenbarligen inte gått så bra eftersom halva BP har försvunnit i pengar räknat. Den andra uppgiften är att vårda varumärket BP, där kan jag inte se annat än att det har varit en fullständig katastrof.

Är karriären över om han får lämna BP?

– Nej, det tror jag inte. Han får säkert något annat toppjobb men han har kritiserats för att han inte kunde någonting om oljebranschen. En solig dag kanske det inte spelar så stor roll men nu hade det nog varit bättre om han hade kunnat något om oljebranschen.

Hade det gjort någon skillnad?

– Jag kan tänka mig att han hade haft lättare att uttala sig och agera. Ett av de stora problemen nu är att han har varit totalt osynlig alldeles för länge. När han väl sa någonting så var det på ett så egendomligt sätt att allt bara blev värre. Det var en totalt riggad intervju på Youtube med förutbestämda frågor.

Hur går det med resten av BP:s ledning, får Hayward sitta kvar?

– Det är svårt att säga, det är i så fall Svanberg som får göra sig av med Hayward. Då lägger han allt ansvar på honom, men det är mycket svårt att säga. Det är fullt möjligt att både styrelseordföranden och den operativa ledningen kommer att vara borta inom ett år.

Vad får det här för konsekvenser för BP som bolag?

– Det beror på hur länge det håller på. Än så länge är det ekonomiskt inga som helst problem för BP men om det håller på i flera år kan BP hamna i en situation där bolagets framtid hotas. Om värdet på bolaget fortsätter att krympa så kommer man för eller senare till en punkt där någon kan köpa upp BP och stycka upp bolaget. Om de inte får stopp på läckan så hotas BP:s existens som självständigt bolag på sikt.

Vad kan man säga om konsekvenserna för oljeindustrin i stort?

– Det kan få svåröverskådliga konsekvenser om effekten blir att mycket av djuphavsborrningarna utanför USA stoppas eller inte utvidgas. Det får stora konsekvenser för USA som återigen måste lägga mer av sin tyngdpunkt när det gäller efterfrågan på olja i Mellanöstern.

Vad får det här för påverkan på energipolitiken i stort?

– Det ger stöd åt dem som vill satsa pengar på en grönare energi, det är uppenbart. Det är också något som många i USA, inte minst tunga ekonomer, argumenterar för, säger Staffan Sonning.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".