Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Aktiebedrägerier drabbar tusentals svenskar

Publicerat torsdag 17 juni 2010 kl 05.00
Aktiebedragarna är skickliga telefonförsäljare. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Tusentals svenskar har de senaste åren förlorat miljardbelopp på att köpa värdelösa amerikanska OTC-aktier. Det uppger polisen och Finansinspektionen. De senaste åren ser det också ut som att investeringsbrottsligheten ökar i omfattning.

– Jag investerade över 400 000 kronor, berättar Kurt, en av de tusentals svenskar som lurats.

Var är de pengarna nu?

– Ja, det kan man fråga sig. 

Hur kom det sig att du blev misstänksam?

– Det var när man skulle sälja. Då var det dåligt med handel i dem och det var svårt och det drog ut på tiden. Då började man ju begripa att man var blåst.

”Investera dina besparingar i aktier som ger snabb och bra avkastning”. Det är något som lockar många.

Polisen uppger att man i dag har vetskap om 2 600 svenskar som alla har investerat minst 100 000 kronor var i värdelösa amerikanska OTC-aktier. Polisen och Finansinspektionen uppskattar utifrån anmälningar och utländska myndigheters uppgifter att svenskar förlorar mellan tre och fyra miljarder varje år. I genomsnitt luras alla på 300 000 kronor.

Bedragarna är skickliga telefonförsäljare som utger sig för att vara seriösa aktiemäklare, men de säljer luft eller något som inte är börsnoterat i alla fall. Det berättar Bernt Isaksson, kriminalkommissarie vid länskriminalpolisen i Stockholm som samordnar polisens investeringsbrott nationellt.

– Det finns ett omsättningsförbud på de här aktierna. Men det känner oftast inte investeraren till. Så den tror att den investerar i aktier som har en normal omsättning på en marknadsplats, säger Bernt Isaksson.

– De blir blåsta på pengarna helt och hållet eftersom aktierna inte har något värde.

Oftast är det pensionärer som drabbas och luras på sina besparingar, enligt polisen. Många drabbade finns också bland mindre företagare som investerat firmans överskott i bluffaktier.

Investeringsbedrägerier är internationellt organiserade. Vanligast förekommande är det i engelsktalande länder och där befolkningen har goda kunskaper i engelska. City of London Police uppger att 50 procent av de drabbade är över 65 år. 

Bedragarnas strategier är få investeraren att i fas ett känna att man gjort en bra affär. I fas två ska man bli räddad av säljaren som köper tillbaka aktier när den fallit i värde. Och nu får man möjlighet att köpa en mera lönsam aktie.

I fas tre blir offret erbjuden rättshjälp mot ekonomisk ersättning av en amerikansk myndighet som ska föra en grupptalan mot blufföretaget.

Alla faserna är arrangerade av bedragarna, och pågår ofta under flera år. Mellan fem och tio år är inte ovanligt, enligt polisen.

Investeraren Kurt har i dag mera kunskaper om vad som styrde bedragarnas fejkade aktiekurs:

– Det var ju ingen officiell kurs, säger Kurt.

I dag, 400 000 kronor fattigare, försöker han bara gå vidare.

– Man försöker glömma det där och fundera på hur man kunde vara så blåst. Men så är det ju.

Läs mer om bedrägerierna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".