Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Obama gör ingen skillnad på vd och ordförande

Publicerat onsdag 16 juni 2010 kl 16.54

Med den kultur som gäller för bolagsstyrning i USA kan ansvaret för oljeläckan i Mexikanska golfen vila tyngre på BP:s ordförande än vad Carl-Henric Svanberg kanske räknat med.

Det är stor skillnad mellan amerikanska, brittiska och svenska företag när det gäller så kallad corporate governance, alltså bolagsstyrning.

Frågan är hur mycket Carl Henric Svanberg visste om detta när han bröt upp som vd i Ericsson och tillträdde som styrelsens ordförande i BP.

I Sverige är det aktiebolagslagen och Kollegiet för svensk bolagsstyrning som avgör fördelning av makt och ansvar mellan bolagets styrelse och den verkställande ledningen.

Per Lekvall på kollegiet kan inte kommentera ett enskilt fall som BP men säger att generellt är det helt andra villkor som gäller i ett amerikanskt bolag.

– I USA är det fortfarande vanligt att ordförande och vd är samma person. Man kan säga att det är det typiska för den amerikanska corporate governance-modellen. Det betyder att ordförande är betydligt mer exekutiv än vad en svensk eller brittisk ordförande är, säger Per Lekvall.

Det här kan alltså vara ett skäl till att president Obama inte gör någon principiell skillnad på vd och ordförande när det nu ser ut som att ett tungt ansvar för oljeläckan kan hamna även på Carl-Henric Svanberg.

Från svenskt och även från brittisk horisont finns det princpiella nackdelar med den amerikanska modellen för bolagsstyrning, anser Per Lekvall.

– Dels får man inte den tydliga rollfördelningen som vi har i svensk corporate governance, dels får man en väldig maktkoncentration. När man till det lägger att i amerikansk corporate governance är ägarna nästintill är maktlösa. Det är det främsta skälet till att det blir en väldig maktkoncentration som man inte tycker är bra, säger Per Lekvall.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".