Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Olika jobbsiffror tände partiledardebatt

Publicerat onsdag 16 juni 2010 kl 17.13

I dagens partiledardebatt förekom det olika siffror om sysselsättningen i kommuner och landsting. Tvärt emot oppositionen hävdade statsminister Fredrik Reinfeldt att regeringen har fredat den så kallade välfärden från neddragningar.

Oppositionen håller inte alls med om den här beskrivningen. Såväl socialdemokraternas Mona Sahlin, som vänsterpartiets Lars Ohly hänvisade i debatten till beräkningar från Konjunkturinstitutet.

– Konjunkturinstitutet rapporterade bara för en veckan sen att det försvann 33 000 jobb mellan 2007 och 2009 i kommunalt finansierad verksamhet. Är det ditt sätt att freda välfärden, sa Mona Sahlin.

Partiledarna hänvisar alltså både till beräkningar av Sveriges Kommuner och landsting, SKL, arbetsgivar- och intresseorganisation för kommunerna och till beräkningar av Konjunkturinstitutet.

Båda visar att antalet sysselsatta i kommunerna har minskat under krisåren, men hur mycket det har minskat beror på vad man räknar med och mellan vilka perioder man jämför.

Fredrik Reinfeldt hänvisar till SKL som han säger har svårt att ens konstatera någon nedgång i sysselsättningen.

Om man tar hänsyn till att en del anställda har bytt arbetsgivare från kommunen till ett privat företag och att de tillfälliga så kallade plusjobben fasats ut, har antalet sysselsatta minskat med 6 000 mellan 2008 och 2009, enligt SKL.

Konjunkturinstitutet har också räknat på vad som hänt med sysselsättningen i kommunerna.

Enligt KI har antalet sysselsatta minskat med 14 000 mellan 2008 och 2009, med hänsyn tagen till att plusjobb försvunnit och att ett antal personer gått från kommunal till privat arbetsgivare.

Varför det skiljer så mycket mellan bedömningarna har inte gått att få svar på hittills.

Den siffra Mona Sahlin använde i debatten, en minskning med 33 000 sysselsatta, är KI:s jämförelse mellan 2007 och 2009 och i den ingår också de tillfälliga plusjobben.

Om de räknas bort, har sysselsättningen minskat med 15 000 enligt KI mellan 2007 och 2009.

Totalt är 1,2 miljoner sysselsatta i kommuner och landsting.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Faktaresearch: Jenny Küttim
jenny.kuttim@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".