Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler giftiga växter sprider sig i Sverige

Publicerat måndag 21 juni 2010 kl 07.31
Kajsa Gutafsson på Nacka kommun ansvarar för utrotningen av jättebjörnlokan. Foto: Anna Eriksson/SR

Varje månad upptäcks nya främmande växt- och djurarter i Sverige. Det handlar om arter som hotar en inhemsk biologisk mångfald eller är giftiga för människor och djur. Nu ska Naturvårdsverket börja svartlista arterna för att få stopp på spridningen i landet.

Jättebjörnlokan är en giftig växt som Nacka kommun har kämpat med i flera år.

– Man kan inte räkna med att bli av med dem jättefort, utan det tar flera år, säger Kajsa Gustavsson som är teknisk assistent  på Nacka kommun utanför Stockholm och som ansvarar för utrotningen.

I en brant backe i Nacka står tre kraftiga jättebjörnlokor. Det är en växt som ursprungligen kommer från Kaukasus, men den trivs utmärkt här och brer ut sig i flera av landets kommuner. Närkontakt med växten ger brännblåsor.

Snart börjar årets giftbesprutning i Nacka kommun, en bekämpning som Kajsa Gustavsson ansvarar för.

– Det är därför vi har det här programmet, för att få in det i tid så vi inte får stora bestånd inne i bostadsområden så vi får de här personskadorna, säger hon.

Den giftiga jättebjörnlokan hamnade här  som trädgårdsprydnad, men idag ses den med helt andra ögon.

Och den är i gott sällskap. I dag finns 179 djur och  växter som hotar mångfalden i naturen - eller människor och djur - genom sitt gift.

Siffran bara växer, säger Melanie Josefsson som är avdelningsdirektör för främmande arter på Naturvårdsverket.

–  Ja, det är nästan varje månad som vi får en rapport om en ny art som har kommit in i svensk natur. Handeln har blivit så global att det kommer in fler och fler arter, säger hon.

–  Jag tror att på grund av att vintrarna har blivit något mildare och somrarna varmare och längre så tar växterna fart och kan spridas på ett sätt som de inte gjort förut.

På regeringens bord ligger ett förslag till en nationell handlingsplan för att hindra främmande arter från att etablera sig - men regeringen avvaktar EU som i sin tur utarbetar en europeisk strategi. Melanie Josefsson på Naturvårdsverket har redan börjat skissa på en svart lista som hon hoppas ska kunna hjälpa Sverige.

– Det blir ett första led i att informera allmänheten och näringar vilka arter som inte är lämpliga att sprida och använda. Vi hoppas att komma igång med det nästa år, säger Melanie Josefsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".