Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Det lutar mot ett ja till ny kärnkraft

Publicerat torsdag 17 juni 2010 kl 13.09
Miljöaktivisterna hoppas på ett nej i riksdagens omröstning om ny kärnkraft men det väntas bli ett ja då den möter starkt stöd i riksdagen. Foto: Niklas Larsson/ Scanpix.

Senare i dag tar riksdagen det historiska beslutet om kärnkraften. Riksdagsmajoriteten väntas gå på regeringens linje och tillåta att nya kärnkraftreaktorer ska få ersätta dem nuvarande, när de har tjänat ut.

Utanför det avspärrade riksdagshuset hade flera miljöorganisationer samlats redan i morse för att förmå ledamöterna att rösta nej.

– Vi har litat på att de beslut som man tagit år efter år i riksdagen skulle gälla. Så vi känner oss oerhört besvikna, sade Inger Råby från folkkampanjen mot kärnkraft.

De två debatterna i dag riksdagen om kärnkraften väntas pågå under hela eftermiddagen och över 30 riksdagsmän har deltagit.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand var en av de första talarna och hon var tydligt upprörd och attackerade regeringen och miljöminister Andreas Carlgren.

– Är svenska folket beredda? Att Sverige ska bli en kärnkraftspark för resten av Europa? Det vet vi inte, för de har inte fått chans att ta ställning om det i ett val, för ni har inte sagt till dem före valet att det var det här ni skulle göra, sade Maria Wetterstrand.

– Det går bra att åka runt och hålla stora möten i landet, men berätta också vad det är ni ska göra för att minska dem klimatutsläppen och berätta vad det är som ersätter mer än det vi gör för i fråga om förnybart och energieffektivisering. Det räcker inte bara med grönt prat det behövs också grönt resultat, och det är det vi har åstadkommit, svarade Andreas Carlgren.

Det är två riksdagsbeslut som skall fattas i dag. Det ena gäller en lagändring som innebär att förbudet mot nya kärnkraftsreaktorer slopas, det blir alltså tillåtet att bygga nya reaktorer när dem gamla tjänat ut.

Det andra beslutet handlar om att att ägare till kärnkraftsreaktorer ska bli obegränsat skadeståndsskyldiga vid kärnkraftsolyckor.

Även socialdemokraternas talesperson Tomas Eneroth riktade mycket skarp kritik mot regeringens kärnkraftsförslag.

– Det allvarliga är ju naturligtvis att man abdikerar från ansvar för energi- och klimatpolitiken, genom att hävda att det är marknaden själv som ska ta det ansvaret, sade han.

Flera centerpartister har under vintern och våren hotat med att rösta nej till energiöverenskommelsen, men nu verkar det bara vara två kvar som går på den linjen.

Därmed får förslaget stöd i riksdagen.

Miljöminister Anderas Carlgren försvarade energiöverenskommelsen.

– Jag är kärnkraftskritiker, men jag ser fördelen av att också kunna använda kärnkraftens klimatrena energi någon tid längre för att på allvar också bidra till att nu stort minska utsläpp i vår omvärld, stänga kolkraft i Polen och Tyskland, sade han.

Straxt utanför riksdagshusets avspärrningar lyste en gul banderoll från Greenpeace i solen. Aktivister klädda i de sol, vind- och vattendräkter som blivit kända från aktionen vid kärnkraftverket i Forsmark häromdagen delade ut flygblad. Ludvig Tillman från Greenpeace.

– Vi står verkligen inför ett vägval i Sverige nu. Antingen så går vi emot mer kärnkraft eller så håller vi kvar vid den lagstiftning som vi har och faktiskt går mot ett hållbart energisystem, det är fullt möjligt, sade Ludvig Tillman från Greenpeace.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".