Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
TOPPMÖTE I BRYSSEL

Tuffare sanktioner krävs inom EU

Publicerat torsdag 17 juni 2010 kl 14.32
Ledarna möts inför toppmötet i Bryssel. Foto: Michel Euler/Scanpix.

Vid EU:s toppmöte i Bryssel i dag är den stora frågan hur EU-länderna ska få ordning på ekonomin. 23 av 27 medlemsländer drar över budgeten mer än tre procent som är EU:s uppsatta gräns.

Flera stora EU-länder kräver nya sanktioner som till exempel slopad rösträtt inom unionen, om ekonomin går för dåligt. Men statsminister Fredrik Reinfeldt kräver nu att EU:s nuvarande regler ska börja användas.

– Jag vill att vi ska efterleva de regler som finns, i stabilitets- och tillväxtpakten så finns fyra nivåer på hur man kan reagera på länder som inte klarar budgetunderskott och statsskuldskrav. Reglerna har funnits hela tiden men de används i realiteten inte.

En av de största tvistefrågorna väntas bli hur länder som missköter sin ekonomi ska straffas.

Sanktionerna mot euro-länder som inte kan hålla sin budget tillämpas inte på grund av att Tyskland inte ville betala när det blev budgetunderskott där. Därför har ingen annan heller betalat säger Fredrik Reinfeldt.

Straffet för det euro-land som under en längre tid har budgetunderskott på mer än tre procent är en halv procent av BNP.

Det är säkert den höga kostnaden som gjort att det inte tillämpas säger Fredrik Reinfeldt.

Han vill alltså i första hand att dessa regler börjar användas. I andra hand vill han diskutera att EU-bidrag eventuellt ska kunna sänkas för de länder som inte håller budgeten.

Men Sverige, som är en av de få som inte har ekonomiska problem i EU, vill absolut inte ha nya regler som att slopad rösträtt för dom länder som inte kan hålla sina budgetar säger Reinfeldt.

– Det kräver en fördragsförändring och alla som följde hur vi fick på plats Lissabonfördraget lärde ju sig att man behöver vara utomordentligt försiktig med att kräva nya fördragsförändringar.

– Sen ska vi föra en diskussion om varför vi inte har använt sanktionssystemen och hur vi ska bli bättre på att i så fall tillämpa dem. Det kanske ska vara med större automatik med mindre av politiska överväganden till exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".