Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vägkaos i Stockholm inför bröllopet

Publicerat torsdag 17 juni 2010 kl 16.18
Vägar börjar spärras av redan i dag inför bröllopet på lördag. Foto: Lotta Myhrén/Sveriges Radio.

Det återstår nu bara två dagar till kronprinsessbröllopet på lördag och i Stockholm börjar vägar stängas av. Dessutom införs parkeringsförbud och det ställer till det för både boende och gäster från andra städer och länder.

Det är ett myllrande folkliv vid slottsbacken i dag. Vid Skeppsbron har det byggts upp paviljonger och scener där det har varit uppträdanden på kvällarna.

Det har lett till att det har varit avstängt för biltrafik och även på dagtid kan det vara problem för cyklister och gående att ta sig fram som vanligt.

Det kommer att bli trångt i Stockholm under bröllopet. 250 000 personer tror polisen kan komma att vilja se när kortegen med brudparet passerar.

De startar vid Storkyrkan och kortegen är 6,8 km lång, två km längre än vid kungabröllopet 1976. Alltså kommer fler vägar att spärras av nu än vid det förra kungliga bröllopet.

Några kilometer bort från Storkyrkan på Strandvägen, som är en av de mest trafikerade vägarna i Stockholm, har man redan satt upp svarta sopsäckar över parkeringsskyltarna vilket innebär parkeringsförbud.

Stora betongsuggor har ställts vid infarterna för att blockera biltrafiken och den kommande kortegevägen med nylagd asfalt har spärrats av med rustika kravallstaket och vita rep.

– De gator som mynnar i kortegevägen och ett kvarter ut, där kommer det inte tillåtas några fordon. De kommer vi att bärga bort, säger Ulf Göransson, presstalesman hos Stockholmspolisen.

Med tanke på att så många människor kommer att vara i Stockholm på lördag så har också sjukvården höjt beredskapen för både ambulans och sjukvårdsgrupper.

Under bröllopsdagen kommer 6 400 militärer och personer från frivilligorganisationer som lottakåren och scouterna och drygt 2 000 poliser att finnas längs med kortegevägen.

Det beskrivs som den största polisinsatsen någonsin i Stockholm.

Det kommer alltså att vara mycket avspärrningar under bröllopet och de som kan uppmanas att lämna bilen hemma eller ställa bilen vid en av de infartsparkeringar som finns och som kommer att vara gratis på lördag.

Det kommer dessutom vara gratis att åka tunnelbana för dem som väljer det alternativet.

Ulf Göransson på polisen säger att det kommer vara normal framkomlighet ganska snart efter att kortegen avslutats.

– Om vi bortser från runt slottet där massa festiviteter äger rum så kommer det att vara bra framkomlighet längs kortegevägen redan en till en och en halv timme efter det att kortegen är genomförd. Så det kommer att vara bra igen på lördagskvällen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".