Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kriminella gör upp på Malmös gator

Publicerat fredag 18 juni 2010 kl 11.40
Polisens avspärrningar efter en av flera skottlossningar i Malmö. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix.

Det allt brutalare våldet mellan kriminella gäng i Malmö gör nu att stadens ledning måste agera och få till ett bättre samarbete med polisen.

Uppgörelserna mellan de kriminella gängen i Malmö sker allt oftare på öppen gata och fortsätter ofta inne på Universitetssjukhusets akutmottagning. Enligt Katrin Stjernfeldt Jammeh, socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö, är det en ny situation som uppstått i staden.

– Vi har haft en situation med gängbildning tidigare men förändringen är att man nu slåss på öppen gata. Det gör att det blir synligare för framförallt Malmöborna i gemen.

Förra året dödades två personer i striderna mellan de två gängen som kallas M- och K-falangerna. De sköts ner på öppen gata. Hittills i år har minst nio personer skjutits ner. Polisen talar ogärna om tydliga kriminella gäng utan om etniska grupperingar eller nätverk som har sin bas i så kallade segregerade områden. Totalt rör det sig om ett par hundra personer. Enligt Katrin Stjernfeldt Jammeh måste Malmö Stad arbeta mer förebyggande.

– Det kommunen i första hand kan göra att se till att man jobbar för att förhindra nyrekryteringen till de här gängen, att man särskilt punktmarkerar och bevakar unga som man bedömer är i riskzonen, att man ser småsyskon till kända kriminella och går in med tidiga insatser.

Malmö Stad och polisen skall nu förbättra samarbetet bland annat genom att polisen förbättrar sin information till socialtjänsten till exempel när det gäller vittnesskydd. Samtidigt måste socialtjänsten få bättre information om de insatser som polisen gör.

– Om man nu tar bort en gängledare ska vi med våra verktyg se till att man inte fyller den platsen med en annan ung Malmöbo, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Malmö har väckt frågan om en ny vapenamnesti, men man tror inte att en amnesti skulle få de gäng som skjuter på varandra på Malmös gator att börja lämna in sina vapen, men det skulle allmänt minska antalet vapen i Malmö.

Enligt Börje Sjöholm, operativ chef för länskriminalen, är bekämpningen av gängkriminaliteten ett prioriterat område. Man identifierar och kartlägger de kriminella grupperingarna, utför mycket kontroller på gatan och som man uttrycker det: gör allt för att låsa in dem. De här satsningarna hoppas man skall minska nyrekryteringen.

– De här människorna attraherar ju gärna yngre människor. Vår strategi att genom att lagföra nyckelpersoner, genom att visa att det inte är så glamoröst så hoppas vi att avskräcka en del som är på väg in i det här. Att de inser att de inte är ett så flashigt liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".