Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Män talar mest inom politiken

Publicerat fredag 18 juni 2010 kl 11.58

Även om antalet kvinnor och män är ungefär lika många i de politiska församlingarna så är det männen som talar mest. Det visar en undersökning som kommunfullmäktige i Jönköping har gjort av sina egna möten.

Det här bekräftar tidigare studier på andra håll. Orsaken är att det ofta är männen som lägger beslag på de tunga posterna och då också talar mest, menar Magnus Hagevi, som är statsvetare vid Linnéuniversitetet i Växjö.

– Ofta är det de som har vissa positioner i parterna som talar mest. De företräder partierna. Är man ordförande i en teknisk nämnd företräder man partierna i de frågorna och det brukar vara så att män har högst positioner. Vill man ändra talarlistan i kommunfullmäktige tror jag att man skulle ändra positionerna så att det blir fler kvinnor på högre positioner.

Kommunfullmäktiges presidie i Jönköping har räknat alla inlägg vid fem olika sammanträden. Och trots att andelen kvinnor och män i fullmäktige nästan är lika stor så är det männen som står för närmare två tredjedelar av talandet.

Räknar man bort kommunalråden är bara 9 procent av inläggen från kvinnliga ledamöter.

– Vi har märkt att det är mer män än kvinnor som talar så det var ingen överraskning. Men jag trodde kanske inte att det var så stor skillnad. Det sänder en signal som man måste ta på allvar, säger Anna Mårtensson, som är fullmäktiges ordförande.

Undersökningen stöder ett par tidigare studier från Göteborgs universitet av både fullmäktigeförsamlingar och riksdagen, då ledamöterna själv fick ange hur ofta de talade.

Även då var det en tydlig dominans av männen, och statsvetaren Magnus Hagevi tror alltså att det beror på fler män ju högre upp i hierarkin man kommer.

Partigrupperna bestämmer ofta inför ett möte vem som ska yttra sig i en fråga, ofta är det kanske ett kommunalråd eller en nämndordförande och då alltså lätt en man.

Något som partierna skulle kunna påverka genom att tänka även kön när man lägger upp debatterna, menar Magnus Hagevi.

– Man kan göra en genväg genom att föra fram fler kvinnor i debatten och också ge dem fler positioner.

Vad betyder det för att locka fler kvinnor till politiken?

– Det kan vara så att kvinnor identifierar sig mer med kvinnor inom politiken, så det kan vara ett rekryteringsproblem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".