Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EBM överklagar inte insiderhärva

Publicerat fredag 18 juni 2010 kl 12.09
Cevianmannen under rättegången.

Ekobrottsmyndigheten kommer inte att överklaga den friande domen mot Cevianmannen, Nordeamannen och de övriga misstänkta i den rekordstora insiderhärvan.

Ekobrottsmyndigheten (EBM) skriver i ett pressmeddelande att man däremot överklagar i skattedelen av målet och yrkar på ett strängare fängelsestraff för Cevianmannen och Nordeamannen.

EBM motiverar beslutet att inte överklaga i insiderdelen med att tingsrätten friat, trots mycket omfattande bevisning i både skriftlig och muntlig form. Det skriver Nyhetsbyrån TT.

"Då ytterligare bevisning av större värde inte kan tillföras målet blir den samlade bedömningen att det inte på goda grunder går att motse en fällande dom i insiderdelen i hovrätten", skriver EBM.

I tingsrätten omfattade åtalet i insidermålet värdepappersaffärer i 23 olika bolag, som enligt åklagarna har gjorts på basis av hemlig insiderinformation och gett vinster på över 100 miljoner kronor.

Men i domen den 1 juni friade Stockholms tingsrätt samtliga sex åtalade i insiderdelen. De båda huvudåtalade, Cevianmannen och Nordeamannen, dömdes endast för grovt skattebrott till två års fängelse vardera. Åklagarna hade yrkat på "kraftfulla" straff, vilket i sammanhanget innebär fängelse i uppemot åtta år.

Den friande domen har fått Aktiespararna, Stockholmsbörsens ägare Nasdaq OMX och flera politiker att kräva en översyn av den så kallade marknadsmissbrukslagen.

Försvaret har tidigare förklarat att den fällande domen i skattedelen av målet kommer att överklagas.

Cevianmannen och Nordeamannen har tidigare dömts av förvaltningsrätten i Stockholm att betala sammanlagt nästan sex miljoner kronor i straffskatt, eftersom de redovisat värdepappersaffärer som gjordes under 2005 först långt i efterhand. Denna dom, som avkunnades i mars i år, har överklagats till kammarrätten.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".