Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Högskoleministern: CSN ska bli mer flexibelt

Publicerat fredag 18 juni 2010 kl 12.35

Regeringen vill att Centrala studiestödsnämnden ska se över reglerna för studiemedel för att se om de kan tolkas mer flexibelt. Dessutom ska CSN bli bättre på att informera om systemet.

Bakgrunden är att studenter på tekniska högskolor nu tvingas betala tillbaka studiemedel fast studerar på heltid.

– Den situation som uppkommit visar att det behövs ett större utrymme för flexibilitet inom ramen för dagens studiemedelssystem. Det är därför vi ger CSN i uppdrag att se om de tillsammans med högskolorna kan komma med förslag till lösningar som gör att systemet blir mer flexibelt, säger högskoleminister Tobias Krantz.

Vad hoppas du att det ska leda till i konkreta fall, där skolor till exempel lägger olika tyngd vi olika terminer?

– Jag vill inte gå in på det, vi får se vad utvärderingen leder till. Men jag hoppas att systemet ska bli mer flexibelt än vad det varit hittills.

Hundratals studenter vid flera tekniska högskolor måste betala tillbaka flera tusen kronor, enligt CSN, som menar att de inte studerat på heltid under en termin.

Orsaken är högskolornas planering som inneburit att studenterna hållit normal studietakt över ett helt år, men att den varit lägre den ena terminen och högre den andra. Då kan inte studenterna få fullt bidrag den lättare terminen, enligt CSN.

Trots påtryckningar från högskolor, studenter och utbildningsdepartementet har CSN hållit fast vid sin tolkning och nu har högskolorna lovat att ersätta studenterna.

Hade studenterna fyllt i sina ansökningar på ett annat sätt hade problemen blivit mindre och därför behövs också bättre information, enligt Tobias Krantz.

– Det är viktigt att CSN gör sitt yttersta för att se till att de ger tillräckligt bra information så att studenterna vet exakt hur de ska fylla i en studiemedelsansökan så att det inte uppstår den här typen av fall i framtiden.

Tobias Porserud, som är ordförande för Tekniska högskolans studentkår i Stockholm, är positiv till Krantz förslag. Men efter möten med CSN är han osäker på om nämnden kan tolka dagens regler mer flexibelt.

– Det förutsätter att CSN skickar andra signaler än vad de gjort hittills. Jag hoppas att de ser det här som en signal att de ska vara mer samarbetsvilliga.

Tror du att det behövs ändrade regelverk?

– För att det här ska bli bra för studenterna och för systemet i helhet måste man antingen ändra reglerna eller tolkningen av reglerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".