Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny kunskap hjälper fler barn överleva svår cancer

Publicerat måndag 21 juni 2010 kl 03.00

Prognosen har kraftigt förbättrats för de barn som drabbas av den mycket allvarliga cancersjukdomen neuroblastom under de senaste åren. Intensifierad behandling gör att minst hälften överlever numera.

– Barnen med de svåra formerna av sjukdomen, som alla dog så sent som på 80- och 90-talet, har i dag en möjlighet att överleva och att bli friska, tack vare intensiv behandling, säger Per Kogner, barncancerprofessor på Karolinska institutet.

Neuroblastom drabbar framför allt små barn under fyra år. Tillsammans med hjärntumörer räknas sjukdomen till de farligaste cancerformerna som barn drabbas av.

Cancern utgår från den del av nervsystemet som styr de inre organen, och tumörer bildas ofta längs ryggraden och i binjurarna.

Men individualiserad, skräddarsydd behandling har under 2000-talet gett goda resultat även för den här svårbehandlade cancern. Mycket tack vare den moderna genforskningen, säger Per Kogner.

– En biologisk förståelse, så att vi förstår vilken cancer som är elakast, och att man gör den undersökningen från första dagen, så att man kan ge rätt behandling till barnen med svår sjukdom. Dessutom har vi kunnat intensifiera behandlingen. Starkare mediciner och fler olika behandlingsformer har kunnat göra en intensiv behandling, och mer effektivt få bort sjukdomen och hindra återfall.

Viktig ny kunskap är att neuroblastom uppträder i många olika former. I några få fall kan tumörerna gå tillbaka av sig själva, utan behandling. Men oftare handlar det om en mycket aggressiv cancer som kräver intensiv sjukvård.

I dag blir mellan 50 och 60 procent av barnen med svår neuroblastom långtidsöverlevare som Per Kogner kallar det. Det betyder att man har klarat fem år från diagnosen. Efter det är det få som får återfall.

Det är mycket glädjande tycker Per Kogner, som har arbetat med att hitta bot mot neuroblastom i snart 25 års tid.

– Jag tycker att det är en helt fantastisk förändring, att gå från noll till 50, eller att gå från tio till 40 eller från 20 till 60. Alla sådana här förändringar är fantastiska för dem som har klarat sig. Det är fortfarande många som inte botas, trots intensiv och jobbig behandling, säger Per Kogner, som är barncancerprofessor på Karolinska institutet.

Mer om neuroblastom

  • Neuroblastom drabbar ett 20-tal svenska barn varje år
  • De flesta insjuknar före två års ålder, få efter fyra års ålder
  • Fler pojkar än flickor drabbas
  • Bara en liten del av fallen beror på ärftliga faktorer

Det pågår intensiv forskning för att ytterligare förbättra överlevnad och prognos för de barn som drabbas av neuroblastom.
På måndagen inleds ett möte i Stockholm där 600 forskare från hela världen diskuterar nya rön på området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".