Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rödgrön oenighet om friskolors vinst

Publicerat söndag 20 juni 2010 kl 12.20

Vänsterpartiet reagerar starkt på att riskkapitalbolaget EQT köpt upp den svenska friskolekedjan Academedia. De rödgröna partierna är fortfarande oeniga om hur vinst i friskolor ska hanteras men Vänsterpartiledaren Lars Ohly är tydlig med vad han tycker.

– Detta visar att privatiseringen av skolväsendet har gått över styr och lett till att vinstintresset har kommit och gjort det lönsamt för kapitalägare att investera kapital med god inkastning i det som borde gå till elevernas utbildning, säger en upprörd Lars Ohly.

Denna vecka slutförs en storaffär inom skolan. Riskkapitalbolaget EQT som tar över Sveriges största utbildningsföretag Academedia.

Friskolekedjan Academedia har idag 45 000 elever på 100 skolor runt om i landet och bolagets börsvärde ligger efter affären på två och en halv miljard kronor.

EQT:s affärsidé är att äga företaget omkring fem år för att sedan sälja med förtjänst. Och det går bra för Academedia, till exempel ökade vinsten på 40 miljoner första kvartalet förra året till 70 miljoner i år.

– Man kan säga att Academedia är en privat entreprenör inom välfärdssektorn och vi får våra intäkter från upphandlingar som kommuner och Arbetsförmedlingen gör och från skolpengen som fördelas utifrån föräldrars och elevers val. Indirekt är det ju skattepengar som vi jobbar med, säger vd och koncernchef Marcus Strömberg.

Frågan om företag som "jobbar med skattepengar" ska kunna göra vinst är omdebatterad inom de rödgröna partierna.

Det är bara Vänsterpartiet som tydligt säger nej. Såväl Miljöpartiet som Socialdemokraterna vill tillåta vinster, men höja kraven.

– Vi vill lagstifta om att höja kvaliteten i skolan. Det påverkar naturligtvis hur mycket pengar man måste satsa i verksamheten. Vi har inga planer på att förbjuda en verksamhet att gå med vinst. Självklart är det bra om man gör ett ekonomiskt överskott så att pengar kan investeras för att förbättra skolan, säger Socialdemokraternas Ylva Johansson.

De rödgröna partierna har inte löst frågan inbördes än, men Academedias vd Marcus Strömberg är inte rädd för en rödgrön valseger.

– Vår bild är att det finns en bred uppslutning kring att det ska finnas privata aktörer inom välfärdssektorn där det viktiga är att ställa krav på kvaliteten. Där har jag upplevt att den rödgröna gruppen också har varit tydlig. Vår förhoppning är att man ska se att vi tillför mycket kvalitet och utvecklingskraft i vård- och utbildningssektorn, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".