Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska företag missar mångmiljonaffärer

Publicerat måndag 21 juni 2010 kl 07.50
Arkivfoto: Leif R Jansson/Scanpix.

Svenska företag är dåliga på att vinna upphandlingar i internationella organisationer och går årligen miste om kontrakt för uppskattningsvis en miljard kronor. Nu anklagas regeringen för passivitet.

Internationella organisationer handlar varje år upp mat, läkemedel och experttjänster för flera miljarder kronor.

Bara inom FN handlade man upp varor och tjänster för närmare 105 miljarder under 2008. Av det stod svenska företag endast för 0,2 procent.

Det är alldeles för lite, anser Niklas Kåvius, som är upphandlingsexpert på Stockholms handelskammare.

– Svenska företag går miste om många bra affärer. Vi pratar om storleksordningen runt 100 till 150 miljoner dollar per år. Det är cirka en miljard som svenska företag går miste om, säger han.

Jämfört med FN:s övriga medlemsländer ligger Sverige på 60:e plats med sin andel av upphandlingarna medan till exempel Danmark intar en betydligt bättre 10:e plats.

Men även de regionala utvecklingsbankerna gör många upphandlingar och tittar man på svenska företags andel i till exempel den asiatiska utvecklingsbanken så låg den på knappt mätbara 0,02 procent under 2009.

Komplexa upphandlingsprocesser och dålig information från bankerna är en del av förklaringen, enligt Samuel Holst, som är projektansvarig på Exportrådet. Men även priset spelar in.

– I många institutioner går man ofta på lägsta pris. När det är policyn har svenska företag alltid svårt att konkurrera. Svenska saker är ofta inte billigast men de kan ha en lång livscykel och de kan vara miljövänligare, säger han.

Men om man får tro Stockholms Handelskammare är det snarare regeringens bristande intresse som ligger bakom den dåliga statistiken.

För att öka de svenska företagens chanser måste man börja agera mer som sin danska motsvarighet, enligt Niklas Kåvius.

– Företagen får inte den information de behöver, att de här kontrakten faktiskt finns. Sedan ligger också hindret i att den svenska regeringen skulle kunna vara mycket bättre på att uppmärksamma de här frågorna och att bygga samarbetsarenor med FN och göra det här mycket mer tillgängligt för svenska företag, säger Niklas Kåvius, upphandlingsexpert Stockholms handelskammare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".