Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Santos - ny president i Colombia

Uppdaterat måndag 21 juni 2010 kl 06.02
Publicerat söndag 20 juni 2010 kl 23.36
Colombias nye president Juan Manuel Santos. Foto: Fernando Llano/Scanpix.

Juan Manuel Santos vann en överlägsen seger i den andra omgången av presidentvalet i Colombia. Trots lågt valdeltagande fick han fler röster än någon presidentkandidat någonsin i Colombia.

– Historiens klocka visar på en ny tid. En tid som manar till nationell enhet och samarbete istället för konflikt, sa Juan Manuel Santos i sitt segertal.

Det är också det budskapet, att arbeta för en nationell överenskommelse mellan alla partier och sociala organisationer, som har varit den röda tråden i Santos kampanj de senaste veckorna. Ett budskap som av allt att döma har gått hem och som också gett honom en egen profil.

Santos uppfattas allmänt som den logiske arvtagaren till Alvaro Uribe. Den som garanterar kontinuitet fram för allt när det gäller den så kallade demokratiska säkerheten och den offensiva kampen mot gerillan.

Men i sin betoning av nationell enhet markerar Santos ett brott med den konfrontationspolitik som har karaktäriserat Uribes regering.

I sitt segertal betonade han att han kommer att sträva efter att förbättra relationerna med de institutioner, fram för allt Högsta domstolen som Uribe befunnit sig i ständig konflikt med. Han lovade också att arbeta för bättre förhållande med Colombias grannar, fram för allt Venezuela och Ecuador.

Den nyvalde colombianske presidenten hyllade också sin motståndare i valet de grönas kandidat, filosofen och matematikprofessorn Antanas Mockus.

– Professor Mockus, sa Santos, fick oss colombianer att inse värdet av att försvara livet, att vara öppna och ärliga och att i alla avseenden agera med respekt för lagen.

Santos betonade att han kommer att inte kommer att ge upp sina försök att integrera både Mockus och det gröna partiet i sin regering.

– För, sa Juan Manuel Santos, de värderingar som professor Mockus står för, de står också jag för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".