Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inget alliansförslag om ny miljöbilspremie

Uppdaterat måndag 21 juni 2010 kl 16.13
Publicerat måndag 21 juni 2010 kl 13.06
Miljöminister Andreas Carlgren. Foto: Geert Vanden Wijngaert/Scanpix

Den viktigaste åtgärden för att förbättra miljön – fortsatta åtgärder för att minska utsläppen från trafiken – fanns inte med i den rapport som den borgerliga arbetsgruppen för miljö och klimat presenterade idag.

Den borgerliga alliansens arbetsgrupp för miljö och klimat presenterade idag sitt förslag inför valet. Men förslagen om att minska utsläppen från trafiken kommer senare, säger miljöminister Andreas Carlgren (C).

– Nu vill vi gå vidare till nästa period. Och det kommer vi presentera i ett särskilt sammanhang.

Varför inte nu?

– Just därför att det är en huvudfråga för oss de kommande fyra-fem åren. Och vi tycker att det är en fråga vi ska lyfta upp stort från alliansens sida, säger Andreas Carlgren.

Stämmer det att ni var överens om ett förslag, men att det stoppades av Folkpartiledningen?

– Jag tror att vi är mycket ense. Sedan var det väl så att Folkpartiet i något läge kände att de ville presentera ett eget förslag.

Under våren var arbetsgruppen under ledning av Andreas Carlgren överens om hur en ny miljöbilspremie skulle utformas. Då behövde folkpartiledaren Jan Björklund ett utspel till partiets riksting och beordrade Eva Flyborg i arbetsgruppen att säga nej. Bara för att i stort sett presentera det som arbetsgruppen var överens om - men som Folkpartiets eget förslag, vilket retade upp centerpartisterna i kanslihuset och riksdagen.

Nu lyfts hela frågan om utsläpp från trafiken upp på partiledarnivå. I valspurten är det meningen att alliansen ska presentera hur en miljöbilspremie ska utformas framöver. Om alliansen går till val på höjd koldioxidskatt eller inte blir heller inte klart förrän då.

Miljöarbetsgruppen föreslår också inga kolkraftverk ska få byggas utan att den nya tekniken som förvarar koldioxid i berggrunden finns inbyggd i kraftverket.

Samtidigt investerar statliga Vattenfall i exploatering av brunkolkraftverk i östra Tyskland. Samma krav ska givetvis gälla för Vattenfall som för andra företag säger Andreas Carlgren som också flaggar för att delar av Vattenfall kan säljas ut om regeringen sitter kvar efter valet.

 En annan kontroversiell fråga är vargarna där de borgerliga står fast vid att det kan bli nödvändigt att importera vargar österifrån, exempelvis från Ryssland. Andreas Carlgren tror också att målet för hur många vargar som ska finnas i Sverige kommer att höjas.

– Det är redan klart att Sverige kommer inte under några förhållanden ha mindre än 200 vargar. Den dag ett mål ska fastställas kommer det att ligga högre, frågan är hur mycket högre, säger Andreas Carlgren.

Miljörapporten ska nu ingå i underlaget inför alliansens valmanifest i augusti. Bland förslagen finns högre krav på jordbruk och reningsverk för att minska utsläppen i Östersjön och inte minst att Sverige ska försöka ändra EU:s jordbrukspolitik, samt att få andra länder att införa en koldioxidskatt.

Sverige ska också driva på för en ökad handel med utsläpp och för att målen för hur mycket utsläppen ska minska inom EU ska skärpas. Påverkade av oljekatastrofen i Mexikanska golfen vill de borgerliga också skärpa straffen för oljeutsläpp. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".