Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utbyggnad kan göra skidort mer sårbar

Publicerat måndag 21 juni 2010 kl 15.26
Flera vägar i Åre förstördes av det intensiva regnandet. Foto: Pelle Zackrisson/SR Jämtland.

Efter helgens kraftiga regn och medföljande jordras i Åre väcks kritik mot att exploateringen av skidorten gjort den mer sårbar för ras.

– Det är ju ingen nyhet att man avverkar och exploaterar fjället. Det är klart att det blir ras, säger Årebon Gunilla Kallström drabbades inte personligen av rasen men vägen till hennes arbetsplats är idag förstörd.

Hon tycker att kommunen borde varit bättre förberedd. 

Det kom över 130 millimeter regn i Åre mellan torsdag kväll och lördag förmiddag. Bland annat fick E 14 stängas av. Nu har den öppnats igen men däremot har uppfarter och parkeringsplatser skadats och en del nedgrävda ledningar och elkablar har spolats fram. 

Karin Lundström, geotekniker på Statens geotekniska institut, SGI, säger att exploateringen av skidorten har gjort den extra sårbar för sådana här så kallade slamströmmar.

– Det blir en större mängd vatten som rinner av från slänter och de här backarna eftersom man tagit bort den naturliga vegetationen och kanske hårdgjort en del ytor vilket gör att mer vatten snabbare kommer ner i bäckarna. Man får därför ett högre flöde, säger Karin Lundström.

Det är inte första gången som Åre drabbas. 2003 gjorde regn kombinerat med snösmältning liknande skada. Efter det utredde SGI och tog fram möjliga förebyggande åtgärder på uppdrag från kommunen.

Ett förslag var då att bygga ytterligare en tömbar damm som kan ta emot slamströmmar från sluttningarna innan de når byn. Men någon sådan damm har inte blivit byggd. 

Kommunen och Skistar har idag suttit i möten. Och drifts- och säkerhetschef på Skistar i Åre Anders Aspholm medger att byggande av pister och cykelleder kan ha påverkat konsekvenserna av helgens ras.

-- Vi måste försöka bli bättre, vi måste försöka lära oss och vi måste försöka göra rätt saker. Det är självklart att vi måste ta vårat ansvar. Men samtidigt så är det så att det här är det vi lever på i den här dalgången, säger Anders Aspholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".