Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
USA:s säkerhet

Pentagon och CIA försvarar jätteapparaten

Publicerat tisdag 20 juli 2010 kl 01.46
Arkivfoto: Carmen Taylor/Scanpix.

Pentagon och amerikanska CIA försvarar nu USA:s underrättelseverksamhet som enligt tidningen Washington Post växt sig så stor sedan 11 september-attacken för nio år sen att myndigheterna själva har svårt att greppa omfattningen.

Verksamheten som beskylls för att bedriva så mycket dubbelarbete i dag att informationen riskerar att försvinna på vägen, har skyddat USA mer än vad folk vet, menar de ansvariga.

På Washington Posts hemsida sammanställs resultatet av den två år långa granskningen av amerikansk säkerhets- och underrättelseverksamhet.

Här publiceras kartor med röd- och blåmarkerade platser där närmare 1 300 myndighetsorganisationer och 2 000 privata företag arbetar med olika underrättelseprogram.

Och det har funnits en oro från Pentagon att publiceringen skulle kunna gynna terroristgrupperingar. Men tidningen har därför undvikit att offentliggöra adresser, rapporterar CNN:

– Det har funnits planer på att publicera adresser men det har inte gjorts än, berättar CNN:s Pentagon-kommentator Barbara Starr, som fått höra om uppmaningar till tidningen från höga nivåer inom Pentagon. Där säger man sig vara medveten om att verksamheten växt snabbt och kan vara ineffektiv. Men att man också tror sig ha stoppat flera försök till nya attacker.

Arbetet mot terrorism ska alltså växt sig så stort enligt Washington Post att det blivit rent av omöjligt att överskåda, och ingen tycks kunna svara på hur mycket pengar som pumpas in och vad det ger i slutänden.

Genom ett hundratal intervjuer pekar tidningen på att samma jobb görs på flera ställen och att det produceras så mycket rapporter årligen att många ignoreras och viktig information kommer bort.

Den tillfällige chefen över amerikansk underrättelsetjänst, David Gompert, säger i ett uttalande att det påstådda dubbelarbetet ofta är medvetet för att man kan behöva analyser från flera håll. Och att framgångar mot planerad terrorverksamhet sker dagligen utan att det når offentlighetens ljus.

Vita Huset har ännu inte kommenterat artikeln. Men tidigare i år utsåg president Barack Obama, en ny chef över landets underrättelsetjänst, före detta generalen James T. Clapper, som i dag kommer höras för första gången för ett godkännande av kongressen.

Många av frågorna kommer troligtvis beröra kartläggningen av Washington Post, och hur arbetet skulle kunna effektiviseras framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".