Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dyrt för nya EU-länder leva upp till livsmedelslagar

Publicerat söndag 21 mars 2004 kl 10.23

I de nya EU-länderna pågår för närvarande en, för många länder, smärtsam anpassning till EU:s krav när det gäller livsmedelsproduktion. EU:s förbud mot användning av kadavermjöl i djurfoder kräver nya investeringar som är kostsamma och anpassningen har därför gått långsamt, säger Håkan Stensson, ledamot i EU:s veterinärråd.

– De har inte infört lagarna så snabbt som vi har velat i de andra länderna och så har de haft problem med anläggningarna som tar hand om kadavren. Men det går framåt iallafall. Enligt de senaste rapporterna vi fått lär det fungera bättre nu, säger Håkan Stensson.

Stark press på nya länder
Enligt Stensson är EU:s nya medlemsländer just nu utsatta för stark press och övervakning. Det gäller för dem att hålla vad de har lovat till exempel när det gäller att uppfylla EU:s alla detaljerade krav på alltifrån djurfoder till hygienkrav i livsmedelsproduktionen före 1 maj.

Håkan Stensson hävdar därför att svenska konsumenter inte ska vara oroliga utan tvärtom glädja sig åt den fria handeln med polska korvar och ungersk salami. EU:s nya, skärpta, regler för livsmedelskontroll kommer dessutom snart att gälla i hela unionen och den nya livsmedelsmyndigheten som ska göra riksvärderingar inrättas i Parma i Italien

Köttmjöl förbjuds
I de nya EU-länderna har visserligen många uppfödare utfodrat sina djur med köttmjöl som nu förbjuds men de har trots det inte haft problem med galna ko-sjukan. Förra året upptäcktes enbart tolv sjuka kor i de tio nya EU-länderna medan över 1 300 nya fall upptäcktes i den gamla EU-länderna, varav omkring 800 i Storbritannien.

Galna ko-sjukan är alltså fortfarande ett stort problem men utbrotten minskar trots allt och Håkan Stensson är därför hoppfull.

– Totalt sett går trenden i Europa nedåt. Så vi hoppas att prognosen att det ska vara borta någon gång i mitten av det här årtionden ska hålla, säger Håkan Stensson, veterinärråd på Livsmedelsverket.

Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".