Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksbankschefen kritisk till politisk diskussion

Publicerat tisdag 23 mars 2004 kl 16.48

Riksbankschefen anser att politikerna borde prata om tillväxt istället för att kräva räntesänkningar av Riksbanken. Det var Lars Heikenstens budskap när han frågades ut på tisdagen, av riksdagens konstitutionsutskott.

Kraven på räntesänkningar riskerar i längden att leda till högre ränta istället för lägre, enligt Lars Heikensten.

– Problemen har inte att göra med att vi skulle låtas oss påverkas direkt av uttalandena, utan problemen hänger ihop med att andra som följer vad Riksbanken gör, tror att vi gör det. Det i sin tur kan göra att vi får effekt till exempel på räntor eller växelkurs och då måste vi ju ta hänsyn till de här sakerna.

Finns det risk att diskussionen om räntan tränger undan andra viktigare ekonomiskpolitiska frågor?

– Det tror jag.

På vad sätt då?

– Ja, den får mycket uppmärksamhet och därmed får man mindre utrymme över i media och i den politiska diskussionen för att tala om de andra viktigare men oftare mer komplicerade frågorna.

Vilka frågor är det?

– Det har att göra med olika saker som påverkar den ekonomiska tillväxten. Långsiktigt har det att göra med utbildningssystem, skattesystem, socialförsäkringssystem, regelverket för arbetsmarknaden, det finns en hel massa frågor som är viktiga i det sammanhanget.

Frågades ut i KU
Det var en samlad och diplomatisk riksbankschef som framträdde i konstitutionsutskottet på tisdagen.

Han var inbjuden för att berätta hur han uppfattar kraven från ledande politiker att räntan sänks.

Perssons uttalande ledde till anmälan
Det var uttalanden som det av statsminister Göran Persson i Ekots lördagsintervju i december, som fick centerns Lena Ek att anmäla statsministern till konstitutionsutskottet.

– Jag har aldrig förstått vitsen med att ha för hög ränta i en ekonomi. Vi har en stor arbetslöshet, vi har lågt inflationstryck och vi ser fortfarande inga tydliga tecken på en uppgång i ekonomin. Varför då inte närma sig den europeiska nivån åtminstone, genom att ta en räntesänkning? Ungefär så enkelt resonerar jag, säger Göran Persson i Ekots lördagsintervju.

Ett försök till påtryckning och därmed ett brott mot riksbankens lagstadgade oberoende eller inte, är det som konstitutionsutskottet ska utreda efter att även Göran Persson har utfrågats.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".