Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljöpartiet och LO eniga om övergångsregler

Publicerat fredag 26 mars 2004 kl 16.34

Miljöpartiet har gjort upp med LO för att stoppa regeringens planer på övergångsregler för medborgare från de nya EU-länderna. LO och miljöpartiet lägger nu fram ett eget förslag som innebär skärpta regler på den svenska arbetsmarknaden för att förhindra diskriminering, lönedumpning och svartarbete.

LO:s avtalssekreterare Erland Olausson är nöjd.

– Ökar kunskaperna så ökar insikterna. Därmed har vi fått stöd för vår linje i den här frågan.

Varför är det så viktigt?

– Det är viktigt att man får en majoritet i riksdagen.

LO har länge krävt flera skärpningar i reglerna på arbetsmarknaden. När miljöpartiet på fredagen presenterar sin motion mot övergångsregler har LO lyckats få gehör för flera av sina krav.

Bland annat föreslås en ökad kontroll av F-skattsedlar och att facket ska få kontrollera att de som inte är fackanslutna får lön enligt kollektivavtal. Huvudentreprenörer ska också ansvara för att underentreprenörer betalar sin skatt ordentligt.

Ovanligt samarbete
Det är mycket ovanligt att LO genom att samarbeta med andra politiska partier sätter press på regeringen på det här sättet.

Miljöpartiet får en tung allierad i frågan om slopade övergångsregler, men vinner genom samarbetet också respekt bland arbetarrörelsen efter att ha skadat sitt förtroende i och med uppgörelsen med de borgerliga partierna för några år sedan, om att sätta turordningsreglerna ur spel för småföretag.

Optimistiskt miljöparti
Språkröret Maria Wetterstrand är segerviss. Hon tror att folkpartiet, centern, kristdemokraterna och vänsterpartiet kommer att gå på deras och inte regeringens linje i slutändan.

– Jag tror att vi kommer få precis som vi vill. Att vi inte får övergångsregler men förslag som ger en bättre fungerande arbetsmarknad som gör att företag inte kan lönedumpa, utnyttja människor och undanhålla skatter.

Försvarar LO
LO:s avtalssekreterare Erland Olausson ser inget konstigt med att LO utövar påtryckningar på det här sättet.

Han menar att det är precis vad Svenskt näringsliv gjort, nu senast i debatten om slopad förmögenhetsskatt.

– Vi har den situationen i många lägen där de når en rätt långtgående förståelse för de krav de har.

Du ser inget konstigt med det?

– Nej.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".