Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Wikileaksgrundare förhördes av polisen

Uppdaterat tisdag 31 augusti 2010 kl 15.50
Publicerat tisdag 31 augusti 2010 kl 07.50

Wikileaks grundare Julian Assange förhördes på måndagskvällen av svensk polis i polishuset på Kungsholmen i Stockholm.

– Jag kan bekräfta att förhör hållits. Min klient säger att han inte har begått något brott, säger Assanges advokat Leif Silbersky till Aftonbladet.

Assange är formellt anklagad för att ha ofredat en kvinna. Claes Borgström, som företräder de båda kvinnor som anmält Assange, har dock krävt att det beslutet omprövas och anser att Wikileaksgrundaren bör delges misstanke om två fall av våldtäkt.

I ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten säger man att besked i överprövningsfrågan väntas inom de närmaste dagarna. 

Förundersökningen pågår fortfarande, både i det ärende som ursprungligen rubricerades som ofredande och det ärende som chefsåklagare Eva Finné den 21 augusti beslutade att inte rubricera som våldtäkt. Eva Finné kan dock för närvarande inte lämna några upplysningar om utredningsläget.

I dag blev det också känt att Julian Assange har ansökt om arbetstillstånd och uppehållstillstånd i Sverige. Det uppger Nyhetskanalen i TV 4. Uppgiften bekräftas av Migrationsverket.

Ansökan lämnades in den 18 augusti, tre dagar innan brottsmisstankarna mot honom blev allmänt kända.

Gunilla Wikström på Migrationsverket berättar för TT att det saknas vissa uppgifter i Julian Assanges ansökan, vilket gör att verket inte ännu kan fatta beslut i ärendet.

– Vad det är som saknas kan jag inte gå in på.

Verket har bett Assange komplettera sin ansökan. När det är gjort kommer ärendet att avgöras "så fort som möjligt".

Med största sannolikhet vill Assange ha uppehållstillstånd i Sverige för att därmed också kunna registreras som ansvarig utgivare för Wikileaks.

Organisationen, som nu använder Piratpartiets tekniska resurser för att lägga ut sitt material, saknar i dag utgivarbevis.

– Den som ska vara ansvarig utgivare måste ha åtminstone uppehållstillstånd i Sverige, säger Piratpartiets ledare Rickard Falkvinge till nyhetsbyrån TT.

Han har dock inte diskuterat Assanges ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd med denne, men vet att Assange har haft för avsikt att söka.

– Jag har satt hans ansökan i samband med att han ville bli ansvarig utgivare, säger Falkvinge.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".