Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Björklund vill förbjuda bonus till rektorer

Publicerat tisdag 7 september 2010 kl 12.22

Utbildningsminister Jan Björklund vill förbjuda skolor att dela ut rörliga bonusar till rektorer i skolan. Ett system som till exempel har införts i Norrköpings kommun, där rektorer i socialt tunga områden kan få högre lön om betygen förbättras där. Men utbildningsministern vill sätta stopp för det här systemet.

– Det är helt uppenbart tycker jag att man då bygger in helt felaktiga drivkrafter. Vi kommer att få glädjebetyg. Vi kommer att få betygsinflation. Så jag menar att vi bör stoppa detta, säger Jan Björklund.

Norrköpings kommun införde ett sådant system för ett år sedan. Tio rektorer i socialt utsatta områden har fått erbjudande om en bonus på 4 000 kronor extra i månaden om de efter tre år visar att skolan har ordning på ekonomin och att betygen förbättras i vissa ämnen och att det blir bättre resultat på de nationella proven. Lars Stiernkvist är socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping.

– Det som vi har sett är att vi får duktiga, kreativa pedagoger att söka uppdragen i de här områdena. Men tyvärr vi har en för hög omsättning, fram för allt på chefssidan. Och jag förstår det, för det krävs mycket mer att vara chef på en sådan skola. Så att bonusen, eller resultatdelen, handlar egentligen om att ge cheferna en morot att stanna kvar, säger Lars Stiernkvist.

Utbildningsdepartementet vet inte hur vanligt det är med bonussystem i skolvärlden. Enligt Jan Björklund förs diskussioner om bonusar till rektorer på ett antal friskolor, och enligt honom är det tillräckligt för att han vill förbjuda rörlig ersättning i skolledningen både i friskolor och privata skolor. Han befarar alltså att ett sådant här system kan leda till att eleverna får för höga betyg. Men Lars Stiernkvist ser inte att det skulle finnas någon risk att skolorna sätter högre betyg än vad eleverna egentligen skulle ha.

– Risken att det här skulle leda till betygsinflation ser inte jag, med tanke på att vi i Norrköping har väldigt bra system för att följa betygen. Vi jämför med nationella prov, vi följer eleverna efter att de slutat nian för att försäkra oss om att skolorna inte bedömer eleverna olika. Så den risken ser inte jag i Norrköping, säger Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköpings kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".