Miljöorganisationer kritiserar kärnkraftsbeslut

Publicerat lördag 11 september 2010 kl 12:00
Forsmarks kärnkraftverk. Foto: Fredrik Sandberg/Ekot.

Att ta bort förbudet mot ny kärnkraft pekas ut som alliansregeringens sämsta miljöbeslut av flera tunga miljöorganisationer.

Ekot har ställt frågor till organisationerna om regeringens insats på miljöområdet och en av dem som är kritiska till kärnkraftsbeslutet är Patrik Eriksson, som är chef för Greenpeace Sverige.

– Öppnar man upp för kärnkraft finns en osäkerhet på marknaden och det finns en risk att investerare istället för att satsa på förnybara energislag satsar man på kärnkraften istället. Det finns en påse pengar och man väljer: satsar man på förnybara energislag eller på kärnkraft, säger han.

Från att Sverige har haft som mål att avveckla kärnkraften har alliansregeringen styrt in på en ny väg.

Efter ett riksdagsbeslut är Sverige i dag öppet för ny kärnkraft, och borgerliga politiker lyfter numera fram kärnkraften som en miljövänlig lösning på klimatkrisen.

Men de svenska miljöorganisationerna håller inte med.

Ekot har frågat sju miljöorganisationer om regeringens politik. De fyra tyngsta, Greenpeace, Naturskyddsföreningen, Miljöförbundet Jordens Vänner och Gröna bilister, svarade att kärnkraftbeslutet är en av den nuvarande regeringens sämsta förändringar.

Och det var bara en organisation – Miljövänner för kärnkraft – som uttryckte att förändringen var bra.

Miljöminister Andreas Carlgren försvarar energiuppgörelsen mellan allianspartierna som ledde fram till kärnkraftsbeslutet.

– Uppgörelsen har lett till att den förnybara energin dominerar i Sverige och är den som växer mest. Det är en stor seger för den förnybara energin. Då kan jag leva med att vi har en liten del kärnkraft, som dessutom leder till att vi får mer koldioxidfri el, säger han.

Men Patrik Eriksson på Greenpeace ser ingenting bra med kärnkraften.

– Kärnkraften är ingen lösning på klimatproblemen eftersom den inte är koldioxidneutral men också för att man inte kan bygga ut kärnkraft i den stora grad att det kan hejda klimatförändringarna.

Research: Jenny Küttim

Skriv ut

Dela

Användarkommentarer

Kommentera

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler