Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sahlin efterlyser strategi för samförstånd

Publicerat tisdag 5 oktober 2010 kl 18.31

Mona Sahlin kommenterar regeringsförklaringen och efterlyser en strategi för hur Reinfeldt ska nå samförstånd i riksdagen. Hon menar att Reinfeldt inte visat någon som helst vilja att kompromissa när det gäller de frågor som är viktiga för de rödgröna.

I regeringsförklaringen talar Reinfeldt om samarbete med Socialdemokraterna – vad säger du om det?

– Han konstaterar att han är i en minoritetsregering, men har visar ingen strategi för hur han ska kunna nå samförstånd i riksdagen. I alla de frågor som är viktiga för oss och Miljöpartiet – som kärnkraften, skattefrågan, Afghanistan, betygen – så visar han ingen som helst vilja att kompromissa, säger Mona Sahlin.

Men hade du väntat dig att han skulle räcka ut handen nu i regeringsförklaringen?

– Jag hade väntat mig att den som säger att han ska fortsätta att leda en minoritetsregering skulle antyda att han har en strategi för hur den regeringen ska få igenom den mångordiga regeringsdeklaration som han nu har läst upp i riksdagen och där fanns ingenting av detta, och det tycker jag är en svaghet.

Betyder det att du inte tror att det kommer att gå att samarbeta med regeringen?

– Jag konstaterar att statsminister Reinfeldt under förra mandatperioden avbröt i stort sett alla blocköverskridande samförstånd som fanns. Nu leder han en minoritetsregering utan att visa på vilka områden han är beredd att kompromissa för att kunna nå blocköverskridande lösningar.

Straffar ni honom för det nu?

– Nej, jag leder oppositionen och jag har lyssnat på en regeringsdeklaration där det inte finns ett uns av analys över hur han vill fortsätta att regera Sverige i minoritet.

Hur mycket opposition blir det – ska ni till exempel lägga fram ett gemensamt rödgrönt budgetförslag?

– Vi ska lämna besked om det när vi har sett budgeten. Vi har dock redan beskrivit ett talmansförslag, Afghanistan och betygsfrågan kommer att vara gemensamt för oss rödgröna.

En konkret fråga som Reinfeldt nämnde är att höja pensionsåldern till 69 år, vad säger du om det?

– Den ska vi titta på, men den har vi redan tidigare sagt att det inte är en stor kontroversiell del i detta.

Tror du att ni kommer att tvingas rikta misstroendeförklaring mot regeringen i någon fråga?

– Det går inte att svara på i dag, jag bara konstaterar att som 2002 när Socialdemokraterna ledde en minoritetsregering då sprang Moderaterna direkt upp till talmannen och krävde misstroendeförklaring. Vi tar ansvar, vi gör inte det och det är en stor skillnad och värt att notera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".