Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skärpt kontroll inom fångvården

Uppdaterat torsdag 14 oktober 2010 kl 17.37
Publicerat torsdag 14 oktober 2010 kl 15.08
Exteriörbild från gården på Norrtälje kriminalvårdsanstalt. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Kriminalvården ska skärpa kontrollen av alla privata behandlingshem och familjehem som tar emot dömda personer. Detta efter uppgifterna att en konsult i Västsverige, som fått miljonbelopp för att ordna familjehemsplatser, istället släppte de dömda fria.

Ulf Jonson som är chef för klient- och säkerhetsenheten på Kriminalvården, lovar bättre kontroller.

– Inte minst då se till så att vi inte får avtal med oseriösa vårdgivare, så att vi kan stoppa det här i ett tidigt skede och därför ha bättre kontroll i samband med upphandling, ställa krav på att de kan visa laglydnad och ekonomisk skötsamhet innan vi ingår några avtal, säger han.

Det var SVT:s Västnytt som avslöjade attt nästan 18 dömda hade släppts på fri fot av konsulten som egentligen skulle ordnat familjehem åt fångarna som en slags utslussning i slutet av strafftiden.

I en rapport till regeringen lovar nu Kriminalvården en rad åtgärder för att förhindra fler liknande händelser.

Förutom bättre kontroller av de hem som varje år tar emot drygt 2 000 personer som döms antingen till kontraktsvård istället för fängelse, eller som ska slussas ut från fängelset, så ska även till exempel fler löpande uppföljningar ske så att man verkligen vet att den dömde är på plats och att verksamheten fungerar. Det som nu uppdagats visar att det funnist brister medger Ulf jonson:

– Det här är ju inte bra av två utgångspunkter, det ena är ju att det är statens medel vi hanterar och det andra som om möjligt är ännu värre är ju då att det är klienter som är dömda till kriminalvård inte får den behandling som vi har köpt och sådant är ju inte acceptabelt.

Efter avslöjandet har också en extra närvarokontroll gjorts på samtliga hem, men bara enda dömd saknades. Han hade gått på permission en dag för tidigt. 

Totalt köper Kriminalvården in vård och behandling för 350 miljoner kronor per år. Årligen brukar ett par eller tre kontrakt få rivas eftersom hemmen inte anses leva upp till vad man lovat, men fallet i Västsverige är extremt, enligt Kriminalvården. Ändå är frågan varför kontrollen skärps först nu, borde det inte vara en självklarhet.

– Misstag och missförhållanden kan ju uppstå i alla organisationer. De kan ändras över tid, det som var bra vid ett tillfälle är inte bra om sex månader. Men det gäller att ha bra system för att hitta det här tidigt och så långt det är möjligt inte inleda några relationer med dem som inte är seriösa, säger Ulf Jonson.

Kriminalvård utanför fängelser

Årligen döms cirka 1 400 personer till kontraktsvård, det vill säga kriminalvård utanför fängelser.

Dessutom placerades 2009 761 personer i vård som en del i utslussning från anstalt.

70 procent hamnar i behandlingshem och 30 procent i familjevård.

Kriminalvården köper vårdplatser för cirka 350 miljoner kronor per år.

Källa: Kriminalvården

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".