Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Notiser dagen efter räddningsaktionen i Chile

Publicerat torsdag 14 oktober 2010 kl 21.05


33 har blivit ett magiskt lyckonummer i Chile. Numret dyker upp på flera ställen i samband med gruvdramat. Det var i vecka 33 som man fick kontakt med de 33 gruvarbetarna. Och på den sonderingsborr som gick igenom männens skyddsrum fäste gruvarbetarna ett meddelande på spanska, som innehåller exakt 33 tecken med mellanrummen inräknade. Det tog sedan exakt 33 dagar för borren T-130 att göra klart räddningsschaktet. Och förste man hissades upp datumet 10/10/13. President Sebastian Piñera sa i onsdags: Plussa på själva så ska ni se.


Luis Urzúa, ledaren för gruppen
av instängda och siste man att lämna gruvan, berättar om den stund när borren till slut tog sig igenom till den plats där de befann sig klockan 6 på morgonen den 22 augusti. Då hade de varit helt isolerade i 17 dagar utan någon kontakt med omvärlden. Det bröt ett öronbedövande jubel i gruvan, berättar han. Alla 33 sprang till maskinen och kramade den. De tejpade fast flera handskrivna lappar på borren, men bara några få nådde ytan. Den mest berömda är den med texten "vi mår bra alla 33", som var den första bekräftelsen på att de hade överlevt raset från den 5 augusti. Andra texter som inte kom upp löd: "Skicka bröd" och "Jag är hungrig", berättar Luis Urzúa.


María Segovia, syster till Darío Segovia, en av de 33 gruvarbetare som räddades i onsdags, kallade i en radiointervju ägarna till gruvan San José för "mördare". Det de ville var att lämna de 33 kvar i den rasade gruvan, men de räknade inte med vår kampvilja, sa kvinnan som har varit något av en borgmästare på lägret Esperanza (Hoppet), där anhöriga följt hela dramat under nästan 70 dagar.


Chiles president Sebastian Piñera
har aviserat det han kallar för "a new deal" för säkerheten på arbetsplatserna. De nya åtgärderna kommer inom några få veckor, sa han och lovade bland annat mer pengar till Inspektionsmyndigheten.


Nio av tio chilenare följde räddningsaktionen
minut för minut, visar en enkät gjord av radiostationen Cooperativa. Samma enkät visar att flertalet chilenare, 57 procent, tror inte att säkerheten på arbetsplatser kommer att bli bättre efter gruvolyckan. Företagen kommer att glömma händelsen ganska snart och att allt kommer att förbli som förut, tycker de.


Det regnar gåvor över de 33
före detta instängda gruvarbetarna i Chile. De har till exempel erbjudits en veckolång semester i Grekland, fotbollsresor till Europa samt Barcelona-tröjor signerade av anfallsstjärnan David Villa, vars far och farfar var gruvarbetare.


Arbetarna kommer kanske
även tjäna massor med pengar på böcker, tv-framträdanden och intervjuer. De har också erbjudits varsin ny mobiltelefon och I-phone. En av dem, den 34-årige rockälskande Edison Peña, har av Elvis Presleys Graceland i USA fått en tur och retur-resa för två personer, med full VIP-behandling, entrébiljetter och boende på lyxhotell i Memphis.


Borgmästaren i Copiapo,
som ligger nära olycksgruvan, lovar resa ett monument över de 33 samt öppna ett museum i staden som hyllning till de 33. Samtidigt beslutade kongressens ena kammare att be regeringen att ge de 33 gruvarbetarna en särskild pension.


Den 25 oktober kommer regeringens
ministrar att spela en fotbollsmatch mot gruvarbetarna. Det meddelade Chiles president Sebastian Piñera. Vi har kommit överens om att det lag som vinner stannar på presidentpalatset, förlorarna åker tillbaka ner i gruvan, skämtade Piñera.


Enligt spanska tidningen El Pais
har den tyska tidningen Bild erbjudit en av de 33 gruvarbetarna cirka 300 000 kronor mot att han ställer upp på en intervju under tre dagar. Enligt El Pais har arbetaren tackat ja till erbjudandet, som innebär att han på tre dagar får en lön motsvarande ungefär 3,5 års arbete i gruvan.


Samma El Pais skriver att gruvarbetarnas
anhöriga uppför sig helt annorlunda nu jämfört med före räddningen. En av fruarna, skriver tidningen, gick förbi journalisterna som en riktig kändis - i solglasögon och utan att stanna upp för att svara på frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".