Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tabubelagd Hitlerutställning invigs

Publicerat fredag 15 oktober 2010 kl 11.25
1 av 5
Adolf Hitler-utställningen i Berlin. Foto: Michael Sohn/Scanpix.
2 av 5
Adolf Hitler-utställningen i Berlin. Foto: Michael Sohn/Scanpix.
3 av 5
Adolf Hitler-utställningen i Berlin. Foto: Michael Sohn/Scanpix.
4 av 5
Adolf Hitler-utställningen i Berlin. Foto: Michael Sohn/Scanpix.
5 av 5
Adolf Hitler-utställningen i Berlin. Foto: Michael Sohn/Scanpix.

I Berlin invigs i dag den första övergripande utställningen om Adolf Hitler på tysk mark sedan andra världskrigets slut. Tyska museer har genom åren undersökt nazismen ur varje upptänklig vinkel, men ingen har fram tills nu vågat röra det största tabut av alla, Hitler själv. Och 65 år efter sin död väcker diktatorn fortfarande så starka känslor i Tyskland att museiledningen kände sig tvungna att inför pressen besvara frågan om huruvida utställningen alls är berättigad.

– Kan man göra en utställning om Hitler? Och om man nu kan, ska man göra det? frågar sig chefen för tyska historiska museet i Berlin.

I Tyskland år 2010 är svaret uppenbarligen ja, men Hans Ottomeyer tillägger att museet har gjort sitt yttersta för att inte förhärliga diktatorn, man vill undersöka men inte underblåsa personkulten och man vill inte locka fel sorts besökare.

För bara tio år sedan hade den här utställningen varit omöjlig att genomföra, menar bedömare. I början av 90-talet stoppades en liknande utställning i Berlin, så stor var rädslan att släppa ut nazi-spöket ur den bruna flaskan.

Och ämnet är fotfarande oerhört känsligt, därför marknadsförs utställningen utan någon bild på Hitler, affischerna består bara av vinröd skrift på grå botten och till och med det färgvalet tarvade en utredning. Men väl inne i museet finns alla de välkända nazistiska symbolerna. En av kuratorerna berättat hur man försöker visa på växelverkan mellan Hitler och det tyska folket

– Här visas till exempel för första gången barns och vanliga tyskars brev till Hitler, säger Simone Erpel.

Samtidigt som temat Hitler är tabubelagt så upplevs det också som söndertjatat här i Tyskland. Inte ännu en Hitlerutställning har kuratorn fått höra, när det alltså i själva verket är den första. Vid den fullsatta pressvisningen uppmanade en man mueseiledningen att verka för en offentlig begravning av diktatorn, så blir vi äntligen av med honom, sa han.

– Honom blir vi inte av med så lätt. Titta bara på Mussolini, honom begravde de tre gånger och han spökar fortfarande i Italien, svarade kuratorn Hans Ulrich Thamer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".