Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Terrormisstänkt nekar till attentatsplaner

Publicerat fredag 15 oktober 2010 kl 16.24

Två män åtalades i dag vid Göteborgs tingsrätt för planer på att utföra ett självmordsattentat. Männen ska ha kopplingar till den islamistiska militanta gruppen al-Shabab i Somalia.

Åklagaren Agneta Hilding Qvarnström, är säker på sin sak.

– Jag menar att de här två har åtagit sig, och i samråd med annan, beslutat att utföra terroristbrott., säger vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström, vid åklagarkammaren för säkerhetsmål.

– Detta terroristbrott skulle bestå i ett självmordsattentat, dock icke närmare preciserat i tid och plats.

Den svenska säkerhetspolisen har under en längre tid sagt sig veta att ett 20-tal svenskar under de senaste åren åkt till Somalia för att delta i träningsläger, strider eller attentat för den militanta islamistiska gruppen al-Shabab.

Men det här är första gången som en sådan polisutredning lett fram till ett åtal.

Det rör sig om två män, 22 och 26 år, med ursprung i Somalia, som har bott i Sverige i många år, som enligt åklagaren alltså ska ha sagt sig vara beredda att utföra ett självmordsattentat.

Brottet de åtalas för är stämpling till terroristbrott, vilket enligt åklagaren innebär att planerna var i ett mycket tidigt skede.

– Stämplingsbrottet är precis i början när en tanke på att begå brott börjar väckas och man börjar prata om det. Det allra första steget i en kedja fram till fullbordat brott.

Den militanta islamistiska gruppen al-Shabab har bland annat tagit på sig ett attentat i Uganda, och har kopplingar till terrornätverket al-Qaida.

Enligt stämningsansökan ska de två männens syfte ha varit att skrämma den somaliska befolkningen och skada det somaliska samhället. Åklagaren anser att hon via till exempel telefonavlyssning kan bevisa att de två ville bli martyrer.

Men advokat Johan Eriksson, som försvarar en av männen, säger att de bara är åklagarens tolkning av samtalen. Hans klient nekar och har aldrig haft några tankar på ett attentat, säger han.

– Han har överhuvudtaget inte agerat på det sättet som åklagaren påstår att hon kan bevisa.

Advokat Johan Eriksson är också kritisk till att åklagaren inte är mer konkret när det gäller vad de båda männen ska ha planerat.

– Den här typen av vaga gärningsbeskrivningar som mycket handlar om att man påstår att man har vissa åsikter och så, är till sin natur väldigt svårt att försvara sig emot och är därmed faktiskt rättsosäkert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".