Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Cyberkrigföringen når ny nivåer

Publicerat söndag 17 oktober 2010 kl 07.20

Den avancerade så kallade datormasken Stuxnet väcker allt mer uppmärksamhet och frågor hos världens säkerhetspolitiska analytiker. Stuxnet är en skadlig kod som har angripit datorer på olika håll runt jorden på ett helt nytt sätt – bland annat kärnanläggninar i Iran.

– Vi har nu nått en ny nivå när det gäller konflikter i cyberrymden och att det här handlar om statliga aktörer på ett tydligare sätt än vi har kunnat se tidigare, säger Lars Nicander, chef för Centrum för Assymetriska Hot- och Terrorismstudier vid Försvarshögskolan.

Det som Lars Nicander beskriver som en ny nivå, innebär att datormasken Stuxnet gör saker som tidigare skadliga koder av det här slaget inte har klarat av.

Den kan ändra och angripa system som styr bland annat industriprocesser – och den är så avancerad att bara en stat med stora resurser anses ha kunnat skapa den.

Ingen vet i dag vem som skapat datormasken, men Iran och dess omstridda kärnindustriprogram verkar ha varit ett mål.

Cyberkrigföring har blivit ett begrepp på senare år och nu talar allt fler länder om att det behövs nedrustning och regler för cyberkrigföring mellan nationer.

Det är en svår nöt att knäcka, säger Lars Nicander, eftersom skadliga koder, till skillnad från raketer, både är osynliga och anonyma.

– Skillnaden mot kärnvapenkrig och terrorbalansen är att bägge sidorna visste att den andra sidan hade förödande vapen, men det förutsatte att man visste vem den andra var, och det såg man när man skickade raketer mot varandra. Här vet man inte detta, och hur ska man då kunna slå tillbaka?

Det här är frågor som har blivit mer akuta sedan i somras när Stuxnet började ge sig till känna. Samtidigt är det inte alla som är entydigt ledsna över den avancerade datormasken, för trots allt är det framför allt Irans kärnprogram den har orsakat bekymmer för.

– Om man ska se det från Israels och kanske USA:s synpunkter, och även kanske EU:s, kan man på ett sätt säga att det är ganska bra ju längre Iran kommer att få kärnvapen, vilket många har pekat på att de kan få. Det är en fråga hur man ser på den konflikten, men det är ju inte bra att fler vapen får kärnvapen. Men sedan är nästa dimension: är det bra att det här används? På ett taktiskt sätt och på ett strategiskt sätt kan man komma på olika svar, säger Lars Nicander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".