Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Stupad svensk soldat i Afghanistan

Antalet beskjutningar i området har fördubblats

Publicerat söndag 17 oktober 2010 kl 12.51
1 av 2
Berndt Grundevik.
2 av 2
Soldaternas uppdrag var att patrullera i ett område som tidigare kontrollerades av upprorsmakare. Bilden visar en pansarterrängbil av modell 203, samma sort som den som soldaten dödades i. Foto: Scanpix.

En svensk soldat dödades vid strider under gårdagen i norra Afghanistan, när en vägbomb detonerade. Fem svenska soldater ur Afghanistanstyrkan har nu dött i tjänsten. En minnesstund kommer att hållas på den svenska förläggningen i Mazar-i-Sharif.

Björn Åke Törnblom är administrations- och säkerhetschef vid biståndsorganisationen Svenska Afghanistankommittén i Kabul:

– Bland svenskarna här finns det ju naturligtvis en förstämning i dag och naturligtvis finns tankarna hos familjen och så. Men man ska också komma ihåg att det är krig här i landet och bara den här månaden har ju 42 Isaf-soldater redan omkommit, säger Björn Åke Törnblom.

Björn Åke Törnblom, chef för administration och säkerhet vid Afghanistankommittén, är långt ifrån överraskad över att ännu en svensk soldat stupat i striderna i det norra området i Afghanistan. Antalet beskjutningar och andra säkerhetsincidenter har i det norra området fördubblats sedan förra året, säger han.

Men det är första gången en soldat av de knappt 500 svenskar som ingår i Natoledda Isafstyrkan, stupar sedan FS19-styrkorna kom ner i maj i år. Och utanför högkvarteret och framför den stora flaggplanen på militärbasen i Afghanistan, Camp Northern Lights, är flaggorna på halv stång i dag.

Samtidigt som flera av soldaterna där fortsätter insatsen i området Alizay, väster om Mazar-i-Sharif.

Det rapporterar tidningen Norrländska Socialdemokraten på plats.

Det var vid 16-tiden i går eftermiddag svensk tid som den 22-årige soldaten Kenneth Wallin dödades i striderna, och två andra soldater skadades, berättar arméinspektör och generalmajor Berndt Grundevik.

– Det var två stycken plutoner, cirka 50 soldater som genomförde patrullering i ett område cirka 40 kilometer väster om Mazar-i-Sharif.

– Den ena plutonen, innehållande stridsfordon 90, kom i strid och tillkallade förstärkning. Den andra plutonen med pansarterrängbil 203 kom till undsättning. Och när de kom till platsen körde de på en hemmagjord bomb, och i detta fordon fanns då den stupade soldaten.

Amerikanska sjukvårdshelikoptrar var på plats 49 minuter efter anropet och den skadade soldaten fördes till ett tyskt fältsjukhus i Marmal, där han senare dödförklarades.

Det är nu fem svenskar som dödats i Afghanistan hittills. Truppen har sedan i maj beskjutits och hamnat i strid ungefär 30 gånger och attackerats genom sprängladdningar som vägminor ungefär 15 gånger.

Så här beskrev chefen för den svenska styrkan i Afghanistan, överste Gustaf Fahl, läget via en videolänk för tio dagar sedan.

– Det är inte ovanligt att när vi närmar oss några av de områden som är talibankontrollerade så utsätts vi för eldöverfall både i form av finkalibriga vapen och granatgevär. Det är också kopplat till att man har lagt ut olika former av hemmatillverkade vägbomber, säger överste Gustaf Fahl, chef för den svenska styrkan i Afghanistan.

Så här kommenterar försvarsminister Sten Tolgfors det inträffade:

– Det är väl känt att säkerhetssituationen i Afghanistan, också i de norra delarna av Afghanistan, har blivit hårdare. Och jag tror att svenska folket väl känner till det efter den bevakning som har varit det senaste dryga året.

– I samband med de val som hölls förra året så försämrades säkerhetssituationen, och den har fortsatt att vara allvarlig. Det är också så att Sverige uppträder i områden som har problem, just därför att där finns problem, annars skulle situationen snabbt förvärras och bli ohållbar. Jag tycker att det säger väldigt mycket om svenska soldaters mod, och också om den nytta de faktiskt gör på plats.

Urban Ahlin, socialdemokraternas talesman i utrikesfrågor, tycker inte att gårdagens dödsfall ska påverka den svenska insatsen som han tror behövs i åtminstone några år till. Och oavsett hur antalet stupade svenskar kan tänkas växa, kan inte det påverka politikernas ståndpunkt, säger han.

– Att i dag ge en signal till talibanerna att vi politiker i Sverige inte var medvetna om riskerna när vi sände soldater till Afghanistan, och att vi skulle ompröva beslutet bara efter ett visst antal svenska soldater dödats skulle vara direkt kontraproduktiv. Det skulle snarare öka risken för de svenska soldaterna i Afghanistan, säger Urban Ahlin.

Händelseförloppet

Enligt Försvarsmakten kom det första meddelandet om stridskontakt med finkalibrig eld för en pluton med stridsfordon 90 vid 14.30 svensk tid (17.00 afghansk tid) på lördagen. En pansarterrängbil som var ett antal kilometer därifrån skickades dit som förstärkning.

Vid 16.00 svensk tid (18.30 afghansk tid) begärde plutonen med pansarterrängbilen sjuktransport efter att på väg fram attackerats med en sprängladdning. En minut senare kom meddelande om att en soldat var allvarligt skadad.

16.45 svensk tid (19.15 afghansk tid) lastades den 22-årige soldaten Kenneth Wallin in i en sjukvårdshelikopter. En timme senare dödförklarades Wallin på det tyska fältsjukhuset i Marmal.

Källa: Försvarsmakten (TT)

Fem personer har dödats ur svenska Afghanistanstyrkan:

Oktober 2010: På lördagen dog en svensk soldat när en hemmagjord bomb exploderade under en pansarterrängbil. Ytterligare två soldater fick lindriga skador.
Februari 2010: Två svenska soldater och en lokalanställd tolk dödades av en man som utgav sig för att vara polis. Ytterligare en svensk soldat skottskadades.
November 2005: Två svenska soldater stupade efter att en kolonn utsatts för ett sprängattentat i närheten av Mazar-i-Sharif. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".