Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksbankschefen vill ha ny tydligare lag

Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 18.09
Riksbankschefen Stefan Ingves menar att nuvarande banklagstiftning är vag. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Finanskrisen har visat att Sverige behöver en förändrad banklagstiftning, och det på flera olika punkter, anser Riksbankschefen Stefan Ingves.

Nu vill Stefan Ingves se en tydligare rollfördelning mellan landets olika finansiella myndigheter men också att Riksbankens ansvar för den finansiella stabiliteten tydligare slås fast i Riksbankslagen.

Det är hit, till Riksbanken på Brunkebergs torg 11 som bankcheferna kommer när de har fått problem och måste låna pengar. Riksbanken är den sista möjliga långivaren.

Men lagstiftningen vad gäller finansiell stabilitet är oklar och nu vill Riksbankschefen Stefan Ingves se en ny lag.

– Paragrafen som står där som handlar om finansiell stabilitet säger att vi ska främja ett säkert och effektivt betalningsväsende. Och att översätta detta främjande till någonting konkret när det gäller finansiell stabilitet är inte alldeles lätt.

– Det där betyder då att vi får ett läge där lagstiftningen är vag, men å andra sidan när det blir bekymmer så hamnar finansiella institut hos oss. Och det här är olyckligt tycker jag, för då vet man inte riktigt alltid vad det innebär och vad vi ska göra och vad andra ska göra, säger Stefan Ingves.

Viktigast för Riksbanken är alltså att reda ut rollfördelningen, särskilt med Finansinspektionen.

För Finansinspektionen övervakar enskilda banker medan Riksbanken ska hålla koll på hela det finansiella systemet. Det är alltså inte glasklart vilken myndighetschef som ska bestämma om en bank hamnar i kris och riskerar att stjälpa hela det finansiella systemet.

Och Riksbankschefen Stefan Ingves är långt ifrån ensam om att vilja se en ny lag, också från Finansinspektionen och från Riksgälden har det kommit liknande krav. Och det är ett omfattande arbete som behöver göras, säger Stefan Ingves.

– Det är ganska många olika regler som går in i varandra, men de ska göra det på ett sådant sätt att man kan ingripa i tid, och när man gör det ska man kunna göra det med kraft.

Själva arbetet med en ny banklag ligger nu på nye finansmarknadsministern Peter Normans bord. Han är bara en i raden av ansvariga ministrar som hanterat frågan alltsedan krisen på 90-talet. Och när finanskrisen slog till fick finansdepartementet arbeta dag och natt för att få fram en tillfällig lag.

Och det vore allvarligt om ingen ny lag skulle blir klar nu, säger Stefan Ingves.

– Den största risken är att man tar ett omtag och det blir ingenting. Det innebär att någon annan långt in i framtiden återigen sitter här utan att veta vilken ruta man ska börja i när det blir bekymmer, säger Stefan Ingves.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".