Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenskar i fångdrama i Haiti

Uppdaterat måndag 18 oktober 2010 kl 03.39
Publicerat måndag 18 oktober 2010 kl 00.24
Polis utanför fängelset i Port-au-Prince. Foto: Ramon Espinosa/Scanpix.

Svenska poliser hamnade mitt i ett upplopp i Haiti när fångar på ett fängelse gjorde uppror.

Totalt var det sex svenskar som var på besök när upploppet startade inne på fängelset i Port-au-Prince, berättar Leo Lindqvist, t f sektionschef vid polisens utlandssektion vid Rikskriminalpolisen.

Fem av dem är poliser, den sjätte är anställd inom Kriminalvården.

Tre av poliserna tjänstgör i i FN:s stabiliseringsinsats MINUSTAH, som bland annat ska utbilda Haitis polis. De två andra poliserna var på besök för att se hur det arbetet går, enligt Leo Lindqvist.

De sex blev omringade inne på fängelseområdet och de hölls under ungefär 45 minuter som mänskliga sköldar, berättar Leo Lindqvist. När sedan haitisk polis och FN:s specialenheter kom dit så lyckades svenskarna ta skydd och när FN:s enheter stormade fängelset kunde svenskarna ta sig ut.

En av svenskarna träffades av blyhagel i bröstet, men skadades inte illa. De andra fick mindre skador som skrapsår och svullnader, och mår efter omständigheterna väl, enligt Leo Lindqvist.

Upploppet i fängelset i Port-au-Prince, som är Haitis största med 1 500 fångar, startade på söndagsförmiddagen, lokal tid. Enligt rapporterna låtsades en fånge vara sjuk. När han fördes till sjukavdelningen stal han en fångvaktares vapen.

Enligt FN var minst 100 FN-poliser inne i fängelset när upproret bröt ut, skriver amerikansk press. Sju av dem togs som gisslan under en stund, förutom de sex svenskarna en amerikansk fångvårdare.

Två fångar dödades under det våldsamma upploppet när de försökte fly och en trampades ihjäl under flykten rapporterar amerikanska medier.

FN-missionen MINUSTAH har verkat i Haiti sedan 2004. Den utökades efter jordbävningen i januari i år som också drabbade rättsväsendet hårt. Tusentals fångar rymde när fängelser förstördes av jordbävningen.

Sverige hjälper till med att bygga upp rättsväsendet. Tre experter från polisen och fyra från Kriminalvården finns på plats i landet. Biträdande chef för hela FN:s polisstyrka i Haiti, omkring 2 200 poliser, är svensken Fredrik Bjerkeborn, tjänstledig från Skånepolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".