Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Operation Dragon Strike ska stoppa talibanerna

Publicerat måndag 18 oktober 2010 kl 06.05
1 av 6
Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
2 av 6
Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
3 av 6
Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
4 av 6
Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
5 av 6
Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
6 av 6
Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.

I Afghanistan har de senaste månaderna varit de blodigaste för Isaf-styrkorna sedan kriget mot talibanerna inleddes. Sveriges Radios utsände har besökt de amerikanska styrkorna i Kandahar.

I lördags dödades en svensk soldat i norra Afghanistan. Längre söderut är striderna ännu intensivare.

När löjtnant Scott Henrickson och hans förband kom till det beryktade talibanfästet i Arghandab-dalen utanför Kandahar i södra Afghanistan angreps de dagligen av talibanerna.

– Det var vägbomber och eldstrider. Men på tre månader har antalet attacker sjunkit med 65 procent - så vi börjar få kontroll på läget, säger han.

Sedan drygt en månad pågår en omfattande militär offensiv - kallad operation Dragon Strike - drakhugget - mot talibanernas starkaste fäste runt Kandahar. Staden där talibanrörelsen en gång uppstod.

Det avlägsna ljudet av detonationer, stridsflygplan och helikoptrar och en upplyst natthimmel är det som jag märkte av striderna i längre upp i dalen när jag var i den belägrade staden Kandahar för några dagar sedan.

Tanken är att slå överallt där talibanerna tidigare hade en frizon: att dra åt tumskruvarna och att etablera en närvaro av amerikanska och afghanska styrkor i områden som tidigare kontrollerats av talibanerna.

Allt är en del i president Barack Obamas plan för att säkra situationen i landet och för att lägga grunden för ett amerikanskt tillbakadragande nästa år.

Denna avgörande sista strid, som det är tänkt, har pressat talibanerna och lett till fler och hårdare konfrontationer än tidigare.

Det svenska dödsfallet är bara ett av många just nu för Isaf-styrkan. Oktober har varit den blodigaste månaden med över 40 döda Isaf-soldater och 2010 det blodigaste året hittills i det krig som nu är inne på sitt tionde år.

De flesta dödas numera av talibanernas vägbomber och försåtmineringar.

Förlusterna har lett till hårda debatter och svåra omprövningar i flera Isaf-länder. Italien, som har den femte största styrkan på plats, kommer att börja dra sig ur nästa år.

Och Kanada, som drabbats väldigt hårt av förluster i just Kandahar, har redan börjat trappa ner sin styrka.

Men den amerikanske löjtnanten Scott Henrickson i Kandahar tror det kan gå att vinna - kanske.

– Jag vet inte riktigt. Om vi fortsätter som nu och de afghanska styrkorna håller sig kvar kan det gå, men om de inte lyckas med det och talibanerna återvänder. Då är det 50 - 50 chans att vi misslyckats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".