Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Storbritannien

Finanschefer missnöja med skattepolitken

Publicerat måndag 18 oktober 2010 kl 07.37

Aktörer inom den finansiella sektorn tycker att det brittiska skattesystemet har gjort London och Storbritannien till en mindre attraktiv plats att ha sin verksamhet på.

Det visar en rapport från City of London Corporation, den myndighet som administrerar det område i centrala London där en stor del av bolagen inom den finansiella sektorn håller till.

Kritiken handlar framförallt om att det skulle vara svårt att förutse förändringar i skattesystemet.

Som exempel på skatteöverraskningar nämns skatten på bonusar och höjd skatt för höginkomsttagare som förra Labourregeringen införde och den skatt på bankernas balansräkningar som den nya borgerliga koalitionsregeringen planerar att införa nästa år.

Undersökningen baserar sig på djupintervjuer med högre chefer inom finansbranschen. Storbritannien ses i den kretsen numera som ett högskatteland efter att tidigare ha betraktats som skattemässigt mer gynnsamt.

De intervjuade cheferna fick också svara på frågor om deras företags framtida verksamhet i Storbritannien.

De flesta sa att det på grund av skattesystemet inte fanns några planer att på utöka verksamheten men att Storbritannien fortfarande har ett bra affärsklimat och att företagen därför tänker stanna kvar i landet.

Däremot hade en del företag flyttat delar av verksamheten till länder med mer fördelaktigt skattesystem.

I rapporten konstateras också att det inte är ovanligt att företag inom finansbranschen hotar med att lämna Storbritannien i protest mot nya skatter men att det ofta betraktas som tomma hot.

Men i rapporten räknas det upp några försäkringsbolag som på senare tid faktiskt har flyttat och det nämns att ett par av Europas största hedgefonder har flyttat ut en betydande del av verksamheten till andra länder. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".