Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Xi Jinping Kinas nya kronprins

Publicerat måndag 18 oktober 2010 kl 16.50
Kinas president Hu Jintau (vänster) med vicepresidenten Xi Jinping. Foto: Andy Wong/Scanpix

Kinas vicepresident Xi Jinping utsågs i dag av kommunistpartiet till viceordförande i den mäktiga militärkommissionen. Det ses som ett viktigt steg till att efterträda president Hu Jintao som lämnar partiledarposten 2012.

I Peking har det styrande kommunistpartiets årliga möte märkts på de extra svartklädda och visirförsedda polismännen som plancerats ut i gathörn med automatvapen, precis som det brukar vid viktiga politiska möten.

Det här partimötet signalerar hur makten stegvis förs över till en ny generation ledare som ska ta över Kinas styre 2012. Nyheten att Xi Jinping valts till ny vice ordförande i kommunistpartiets centrala militärkommission väcker inte några särskilda reaktioner i Kina, eftersom de flesta sedan länge verkar ta för givet att han är partiets kronprins.

Xi Jinping innehar redan titeln som vicepresident och hans befordran till en av tre vice ordföranden i kommunistpartiets centrala militärkommission visar att han nu är ett steg närmare att bli den nuvarande presidenten Hu Jintaos efterträdare.

Att vara Kinas president innebär i dag att man samtidigt är kommunistpartiets ledare, men också kontrollerar den viktiga nyckelpositionen som ledare för den centrala militärkommissionen och är Kinas överbefälhavare.

Den kinesiska befrielsearmén är en viktig maktfaktor och leds av höga generaler och partiets mest inflytelserika män.

Den uppåtstigande Xi Jinping är son till en partiveteran och tillhör vad kineser brukar kalla ”prinsfalangen” inom kommunistpartiet. Prinsarna brukar luta sig åt sina fäders tidigare prestationer inom partiet, men är ingen politisk koalition.

Xi Jinpings far är känd för att ha stått nära den populära och reformvänliga Hu Yaobang, men om Xi Jingping själv blir president förväntas han åtminstone till en början vara noggrann följa samma riktning som kommunistpartiets nuvarande ledning.

Den fullständiga agendan för helgens viktiga kommunistpartimöte är inte känd, men i ett uttalande sägs att partiet ska ta kraftfulla men stadiga steg mot politisk reform.

Inom kommunistpartiet finns flera rivaliserande falanger, och en av de viktigaste skiljelinjerna är frågan om i hur stor utsträckning Kinas stora ekonomiska reformer också ska följas av politiska reformer.

Ökade demokratiska inslag inom partiorganisationen diskuteras, men partiet är noggrant med att hålla diskussionerna interna och att visa en enad front utåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".