Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU undersöker högfrekvenshandel

Publicerat måndag 18 oktober 2010 kl 18.00
Oro på Stockholmsbörsen. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Nu ska EU undersöka om högfrekvenshandeln med hjälp av beräknande datorer är ett hot mot aktiebörserna. Och oron är påtaglig i dag.

Claes Hemberg är sparekonom på nätmäklarföretaget Avanza

– Det sker dagligen affärer på börsen där vi ser att aktiedatorer är inblandade. När handeln överraskar oss med nyheter, så kan plötsligt många sparare vilja sälja, och datorerna ser ut att vara intresserade av att köpa, men det är de inte, de vill bara skyffla affären vidare. Så plötsligt kan en aktie gå ner väldigt plötsligt även om väldigt få aktier har sålts, säger Claes Hemberg.

På Avanzas handlargolv är det människor av kött och blod som löper och säljer. Men superdatorerna gör sina affärer bråkdelen av en sekund. Det föreligger inga bevis på att datahandeln driver iväg kurserna. ´

Men nu ska det granskas av EU:s organ för värdepappershandel med deltagare från Svenska Finansinspektionen. Där är Jan Sjödin chef för tillsynen av värdepappershandeln.

– Det finns en hel del risker i det här som vi tycker är viktigt att belysa. Det är därför vi kommer att titta närmare på det här området. Målet med arbetsgruppens arbete är att komma fram till förslag om det finns behov av reglering, säger Jan Sjödin.

Att högfrekvenshandeln blivit så stor på Stockholmsbörsen beror på att den har samma handelssystem som Nasdaq i USA. Det betyder fritt fram för amerikanska högfrekvensmäklare, och Claes Hemberg på Avanza är oroad.

– Hittills har datorerna släppts in som vilka aktörer som helst, men eftersom de agerar helt annorlunda, har helt andra planer för att göra snabba affärer, så tror jag att vi behöver andra regler för dem. Vi vet inte heller exakt vilken effekt de har, så det behöver nog utredas i grunden. Kanske behövs en separat börs för datorhandel, säger Claes Hemberg.

Och Finansinspektionens Jan Sjödin är inte främmande för regleringar.

– Det finns risker i det här som det är viktigt att man verkligen belyser ordentligt så att de i sådana fall går att rätta till, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".